Jongen uit de school geklapt over Amstelveense liquidatie

In het tv-programma ‘De Aanklagers’ op NPO2 wat gisterenavond werd uitgezonden komt naar voren dat een jongen uit omgeving Bos en Lommer uit de school zou zijn geklapt over de liquidatie van Luana Luz Xavier.

Luana Luz Xavier was de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib ‘Ziggy’ H. Op 8 december 2014 werd ze doodgeschoten in Amstelveen voor haar woning aan de Beeckestijn, in het bijzijn van haar moeder en drie kinderen.

Schermafbeelding 2016-05-03 om 12.38.22
Liquidatie Luana Lux Xavier vastgelegd door bewakingscamera.

Gesprek met agent
De jongen zou in gesprek zijn geweest met een agent op straat. Tegen de agent vertelt hij dat hij bekend is met de liquidaties. Jolanda Boersma, coördinator bij de politie zegt in de uitzending: ‘Hij noemt een aantal bekende personen. En vervolgens zegt hij: “Ik schroom er niet voor om ook liquidaties te plegen”. Dat wordt gemuteerd door die collega en dat komt bij een analist terecht die inzoomt op die jongen, en komt zo uit bij twee telefoonnummers’.

Telefoonnummers
De telefoonnummers blijken op te duiken in verschillende liquidatie-onderzoeken. Tijdens een overleg in de uitzending legt Theo Willemstein, teamleider van de politie, uit wat er opvallend is aan die nummers: ‘Met de nummers is er een bepaalde tijd gebeld. We hebben die tijden natuurlijk uitgeschreven tussen de twee mannen, deze blijken te stoppen precies na het liquideren. Reden genoeg om met interesse hier naar te kijken.’

Grootspraak
In het overleg tussen de politie en officier van justitie komt ook naar voren dat er rekening wordt gehouden met grootspraak, maar dat de uitspraken wel serieus worden genomen en dat er een onderzoek is ingesteld. Volgens Willemstein gaat het om twee jongens van Marokkaanse komaf.

De Aanklagers
De Aanklagers is een programma van VARA waarin negen officieren van justitie geïnterviewd worden over verschillende zaken die veel in de media zijn geweest. De kijker krijgt zo een inkijkje in de werkwijze van een officier. In de uitzending gaat het vanaf minuut 26:00 over de liquidatie. Bekijk de uitzending hier.

Vermoedelijke vluchtauto in brand gestoken. Foto: KaWijKo Media / Tom Stronkhorst
Vermoedelijke vluchtauto in brand gestoken. Foto: KaWijKo Media / Tom Stronkhorst.