Joy Division Undercover excelleert met koele postpunk in P60

Vanavond geen fleurige outfits, rosé of swingende muziek. P60 is vrijdag 13 mei the place to be voor liefhebbers van zwarte kleding, bier en industriële new wave. De desolate doemmuziek van tribute band Joy Division Undercover staat op het programma.

Joy Division Undercover is in 2008 onder de naam ‘Closer To Curtis’ opgericht. In dat jaar traden ze door het land op met de film Closer (2007) van fotograaf/cineast Anton Corbijn over de legendarische Joy Division zanger Ian Curtis. De zanger van de invloedrijke band maakte in 1980 op 23-jarige leeftijd een einde aan zijn tragische leven.
Joy Division Undercover toert dit jaar in april en mei met de Ian Curtis’ 60th Tour door Nederland om de zestigste geboortedag van de zanger te memoreren.
De band omschrijft hun concerten op Facebook als ‘onze koude, industriële douche’ en meldt dat zij Amstelveen met hun bezoekje aan P60 eens goed wakker willen schudden. Amstelveen is klaar voor de wake up call.

Ian Curtis’ 60th Concert
De band trapt af met het rauwe No love lost. Zanger Erny Green is in het zwart gekleed en maakt de dansbewegingen die Curtis typeerden. Curtis’ manier van dansen werd beïnvloed door zijn epileptische aanvallen. Op het projectiescherm achter de band wisselen beelden van Curtis met een wanhopige blik in zijn ogen zich af met horden Engelse Bobbies die demonstranten afvoeren. 16K4A7981 copy
Day of the Lords wordt ingezet. De bastonen klinken deze tour anders. Bassiste Natasha van Wijngaarden speelt nu bij de Rotterdamse new waveband Rats on Rafts. Edwin Oranje van de Haagse rockband The Bohemes heeft haar plaats ingenomen.

Disorder, Interzone, A means to an end, Passover.  De afstandelijke muziek en de geringe interactie met het zaal lijkt het publiek ook op afstand van het podium te houden. Het projectiescherm toont de grauwe realiteit van de late jaren zeventig met zijn Koude Oorlog, werkeloosheid en troosteloze industriesteden.
Zanger Erny zingt met veel expressie het nummer Colony. Bij de uitvoering van Candidate gaat hij languit op het podium liggen. Forced by the pressure, the territories marked, no longer the pleasure, Oh, I’ve since lost heart.
Shadowplay laat het publiek uitbundig meedansen en zich richting podium verplaatsen.

16K4A8481 copyMet zijn bas-bariton croont Green Heart and Soul dat door merg en been gaat. De geluidseffecten van het nummer Insight worden door het gebruik van een stroboscoop extra kracht bijgezet. Wilderness, Decades, Isolation, She’s Lost Control, Warsaw, Twenty Four Hours. De songs worden met precisie uitgevoerd. Na Transmission verlaat de band het podium. Het publiek krijgt echter geen genoeg van de band die met recht door velen ’s werelds beste Joy Division tribute band wordt genoemd.

De eerste toegift is Atmosphere. Op de achtergrond is de bijbehorende clip die Anton Corbijn in 1988 maakte  – op YouTube goed voor ruim 2,5 miljoen weergaven –  te zien.
Met het bekende Love Will Tear Us Apart komt een einde aan een ijzingwekkend goed concert. Amstelveen is klaarwakker. Buiten waait een gure wind over het Stadsplein.

Foto’s: Rob Sneltjes