Column: Ontdek je plekje

Als kind was ik al geen vroege slaper. En zo kwam het dat ik onze draagbare Aristona-tv op mijn kamer wist te smokkelen. Naast wisselende programma’s als Cheers, Hill Street blues, Studio Sport en vreemde documentaires was er mijn hele jeugd in ieder geval één vastigheid, dat van het laatste programma van de dinsdagavond, voordat het testbeeld startte en ik wel moest gaan slapen; Ontdek je plekje, gemaakt door Joop Scheltens.

Een heel simpel programma eigenlijk, waarbij de kijker tien minuten lang meegenomen werd op een wandeltocht door een middeleeuwse stad, dorp of gehucht, vol met rustig geschoten close-ups van natuurschoon, gebouwen en andere mooie beelden. Nooit was daarin een mens te zien en dat was wel zo rustig. Net als de stem van de maker trouwens.

Het leek mij heerlijk om op zo’n mooie plek te wonen, laat staan naar school te gaan. Als geboren en getogen Amstelvener heb ik sinds 1968 aardig wat mooie gebouwen en plekken afgebroken zien worden (en soms ongevraagd meegewerkt), onder andere het Poeloever zwembad, Patrimonium, Vredeveld, het huis met de kogel en naast de Julianaschool (ik was leerling in dit prachtige gebouw) nog een handvol andere mooie (school-)gebouwen. En als klap op de vuurpijl, het monumentale Leger des Heilsgebouw aan de Amsterdamseweg. En wat er voor in de plaats kwam viel vaak niet mee, en in dat laatste geval zelfs oogverdovend lelijk (had die pui niet gewoon kunnen blijven staan?) Eigenlijk best logisch vond ik het dat Joop nooit met zijn camera afgereisd was naar Amstelveen, wat had hij er te zoeken!?

Inmiddels bestaat het programma al 24 jaar niet meer, maar ik moest er afgelopen dinsdag aan denken toen ik vanuit mijn werkplek in Bovenkerk, tegenover eetcafé Silversant het Amsterdamse Bos in liep.

Nadat de brute kracht en herrie van het JSF-marketingoffensief was vervlogen, keerde de rust terug in het mooiste stuk van het gehele bosplan en toen ik omkeek, wandelend tussen de met riet begroeide veengrond, aan de rand van de Poel, staat hij daar schitterend gerestaureerd in de zon. Al ruim 140 jaar waakt de toren van de St Urbanus over de inwoners van Bovenkerk. Als je dit gebied zou filmen in de geest van dat programma, had ik daar vast niet alleen gelopen. Wat een mooie plek.

Bovenkerk is veranderd, de helft van het Amstelveense betondorp is inmiddels gesloopt herbouwd en opnieuw bewoond. de middenstand heeft
plaats gemaakt voor de grootste Albert Heijn van de stad. Maar wat blijft is dat als je de klokken van de Urbanus kon horen bij je geboorte, je jezelf een echte Bovenkerker mag noemen, dat gevoel leeft zo erg, dat de grootste voetballer die Amstelveen heeft voorgebracht, bijnaam “de giraffe” daar volgens de geschiedenis boeken helemaal niet vandaan komt, maar uit Bovenkerk… Zoek dat maar eens op op de kaart van Nederland. En bezoek deze plek! Op zaterdag helaas geen biertje op het terras tegenover de kerk, want dat is dan…dicht, tja…

Jon-patrick Terleth

Mail: [email protected]