Column: Het wordt pas nieuws als we niet in de top-3 staan

“RTV-NH heeft nog gebeld, Ernst. Of we nog wat doen met onze top-3-positie in de Atlas voor gemeenten,” roept een collega. “We hebben een internetbericht en dat is genoeg. Het wordt pas nieuws als we niet in de top-3 staan,” zeg ik met een onbedoelde arrogantie die een gemiddelde grachtengordelbewoner niet zou misstaan.

Amstelveen behoort steevast tot de hoogst gewaardeerde gemeenten van Nederland.  Een feit dat eigenlijk staat sinds eind jaren negentig. De komst van het vernieuwde Plein ’60 dat hoogdravend Stadshart werd genoemd gaf onze gemeente het elan dat er nog aan ontbrak. Inclusief museum, een goede schouwburg, Neerlands mooiste bibliotheek en een poptempel.  Het enige wat in Amstelveen ontbreekt is een fatsoenlijke bioscoop met stoelen waarbij de bilspieren kunnen relaxen.

Het kan niet op voor onze gemeente. Amsterdam en vliegveld om de hoek, veel groen met als absolute hoogtepunt de prachtige heemparken en natuurlijk het Amsterdamse Bos. Een sneltram, een station (gelukkig) buiten de gemeente maar wel dichtbij en de A9 als ultieme uitvalsbasis om snel ergens anders in Nederland te geraken. Tsja, we hebben zo nu en dan een liquidatie. Maar dat komt alleen omdat criminelen het ook prettig wonen vinden in Amstelveen.

Maar goed, we mogen trots zijn op onze stad.

Hoewel… In 2003 werden we nog eerste in de Atlas voor gemeenten. Moeten we anno 2016 dan wel zo blij zijn met onze derde plaats? En wat wordt er gedaan om deze positie te behouden of te verstevigen? We krijgen er weliswaar een zwembadje bij en er staat een bronzen boog op het Stadsplein, maar het wordt de komende jaren steeds moeilijker voor de sport- en cultuursector met de bezuinigingen die op stapel staan.  En nu de grondverkoopkip met de gouden eieren ook hapert met leggen, lijkt het einde van ingrijpende maatregelen nog niet in zicht. Wat wordt de volgende zet? Bezuinigen op groen? Woningen bouwen in een heempark? Het zijn de slechtst denkbare toekomstscenario’s.

Ja, we kunnen tot op heden trots zijn op Amstelveen. Maar dat betekent niet dat beleidsbepalers aan de Poel op hun lauweren kunnen rusten. De Amstelveners eisen op z’n minst dat we die toppositie blijven houden. Want het wordt pas nieuws als we niet in de top-3 staan. Toch?

Ernst Jan Wilhelmis
e.wilhelmis@rtva.nl