Onderzoek naar burgerhulp bij reanimaties in Amstelveen

In Aalsmeer en Uithoorn kennen we al dergelijke, vaak succesvolle, projecten. Indien er een reanimatie plaatsvind rukt er, naast brandweer en ambulance, ook een team van opgeleide burgers mee uit om de reanimatie op te starten in afwachting van de ambulance.

In Amstelveen kennen we momenteel nog niet zo’n dergelijk systeem, omdat de brandweer en politie hier gezamenlijk de 6 minuten zone (de tijd waarin een reanimatie opgestart MOET worden) garanderen. Daarnaast staat de ambulancepost op het industrieterrein Legmeer, en zijn ambulances over het algemeen ook binnen 6 minuten ter plekke.

Omdat er bij een reanimatie al veel professionele hulpverleners opkomen, is de inzet van burgers overbodig. Immers zou het anders te druk worden bij een reanimatie. Toch zijn er ook gevallen bekend, waar politie, brandweer en ambulance niet binnen 6 minuten ter plekke konden zijn in geval van een reanimatie. Ambulance Amsterdam heeft daarom desgevraagd aan RTVA laten weten, dat er inmiddels onderzoek wordt gedaan om burgers toch georganiseerd te laten alarmeren in geval van reanimaties.

Paul Jonker, Voorzitter EHBO vereniging Amstelveen: ‘Persoonlijk kan ik het wel enigszins begrijpen, omdat er een tekort is aan ambulanceverpleegkundigen enerzijds, en de kosten anderzijds. Maar toch zou ik het wel willen zien dat ook in Amstelveen deze groepen er zouden komen.’ laat hij aan RTVA weten.

Zodra de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, zal Ambulance Amsterdam met een reactie komen.

Foto: archief KaWijKo Media