Schiphol Europees koploper starts & landingen

Schiphol heeft de meeste starts en landingen van alle Europese luchthavens. In april waren er 681 vluchten per dag. Daarmee is Schiphol de grootste geworden. Nummer 2 is Charles de Gaulle in Parijs.

De KLM droeg voor een groot deel bij aan de groei. Het aantal vluchten op Schiphol groeide gemiddeld met ruim 6 procent.Vrijdag 27 mei was een recorddag met meer dan 1500 starts en landingen. Vorig jaar waren er meer dan 462.000 vluchten op Schiphol. De luchthaven mag tot 2020 maximaal 500.000 starts en landingen per jaar verwerken. Doordat nieuwe vliegtuigen steeds stiller worden, ontstaat ‘geluidsruimte’ die voor de helft gevuld kan worden met meer vluchten. Dat is afgesproken in de Omgevingsraad Schiphol, voorheen de Alderstafel. Ondanks de stijging van het aantal vluchten nam het aantal klachten bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) af.