Spraakverwarring ‘Tourist’ en ‘Terrorist’ resulteert in boete

Vandaag stond in de rechtbank van Haarlem de 25-jarige Poolse man terecht, nadat hij op 12 april voor grote paniek had gezorgd op Schiphol.

De man zou twee keer tegen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben gezegd dat hij een terrorist zou zijn. Een explosievenhond sloeg vervolgens aan bij een tas van zijn bagage. Hierop werd een groot deel van Schiphol Centrum ontruimd.

Nadat de tas uitgebreid gecontroleerd was, door onder andere een robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, bleek er geen explosief in de tas te zitten. Ook kon de man niet verder gelinkt worden aan terroristische activiteiten.

Vandaag bleek dat de Poolse man tegen de marechaussees wilde zeggen ‘I’m a tourist’. De marechaussees verstonden echter ‘I’m a terrorist.’ De verwarring bij de Poolse man had waarschijnlijk te maken met de dubbele tongval door overmatig drankgebruik.

Zijn advocaat noemde het eerder al een ‘stommiteit’ van zijn cliënt. Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 100 uur geëist, die de man gewoon in Polen zou kunnen uitvoeren. De rechter legde uiteindelijk toch maar een boete van 400 euro op.