Zaterdag 11 juni Veteranendag in Amstelveen

Het jaarlijks eerbetoon aan de Nederlandse veteranen vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 juni. Deze dag begint om 11.30 uur met een openbare bijeenkomst bij het raadhuis aan de Laan Nieuwer Amstel. Alle Amstelveners zijn hierbij van harte welkom. Aansluitend is er in het Raadhuis een informele ontvangst en maaltijd voor alle in Amstelveen wonende veteranen.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld zal de veteranen toespreken. “Ik vind het belangrijk dat wij ons respect en waardering laten blijken voor de inzet van de veteranen voor vrede, veiligheid en vrijheid in alle uithoeken van de wereld. Ik ben blij dat er steeds meer aandacht is voor onze veteranen. Zij hebben immers met hart en ziel gestreden voor ons land. Gelukkig komt er ook steeds meer aandacht voor het thuisfront van de veteranen. U bent van harte welkom om de Veteranendag een keer bij te wonen. U voelt dan hun betrokkenheid en inzet van dichtbij.”

Het volledige programma van de Veteranendag is als volgt:

11.15 uur – Ontvangst op het voorplein van het Raadhuis;

11.30 uur – Toespraak door de burgemeester;

– Een minuut stilte ter herdenking van alle gevallenen, gevolgd door het

zingen van het Wilhelmus;

– Voordracht van een speciaal voor de Amstelveense Veteranen geschreven

gedicht door stadsdichter Matthijs den Hollander;

– Gelegenheid tot ontmoeting tussen inwoners en veteranen;

De muzikale omlijsting gedurende deze bijeenkomst wordt verzorgd door het Harmonie Orkest Amstelveen. Enkele legervoertuigen van de vereniging Keep Them Rolling zijn op het plein te bezichtigen.

In juni wordt elk jaar extra aandacht gegeven aan de 14.000 Nederlandse veteranen. Het hoofddoel van deze Nederlandse Veteranendag is het verkrijgen van meer bekendheid over- en waardering voor onze veteranen. Naast de Tweede Wereldoorlog-, Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea- veteranen kennen we inmiddels ook veel jonge veteranen. Jonge veteranen zijn ingezet bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.