Column: Rafelrand

Rafelrand

Amstelveen is hard op weg om de meest aangeharkte stad van Nederland te worden, rafelranden zijn daarbij uiteraard niet toegestaan.

Verschillende panden en eigenaars worden aangeschreven, met het dringende verzoek orde op zaken te stellen! Met als beruchtste pand de ooit zo trotse “garage Zenith” waar nu de Kwik-Fit zit aan de Amsterdamseweg.

Het is een raar ambivalent gevoel, ik rij regelmatig naar Vlaanderen om daar de ongerepte dorpen in vervallen staat aan mij voorbij te zien trekken. Ik geniet van de afgebladderde gebouwen en slechte wegen (in Italië, Frankrijk en Spanje zit je dan ook goed) om uiteindelijk ergens weg te zakken in een vergeeld café en te genieten van een niet hip maar wel echt biertje! Dan heet het vakantie maar thuis blijkt het ergernis.

Dat pand aan de Amsterdamseweg heeft dat Vlaamse gevoel voor mij, maar staat er een beetje plompverloren in zijn eentje te dansen op het verkeerde feest (in verkeerde kleren ook).

Echter, in de ambitie om de beste te zijn gaat het ook wel eens mis. Zo vind ik het bijzonder jammer dat de moestuintjes inmiddels overal verdwenen zijn. Solistisch fietsend over het zwarte pad voelde ik mij dan iets minder alleen wanneer er iemand in zijn tuintje bezig was. Milieubewust was het ook.

Maar het ergste is misschien wel dat bij de criteria om ergens de beste in te worden, milieubewust het toverwoord is. Alles wat hiermee te maken heeft lijkt nooit iets te maken te krijgen met een commissie welstand (bestaat die in Amstelveen?).

Gelukkig hebben wij de CO2-uitkotsende vliegtuigen van Schiphol, anders waren we vast al omringd door de grootse luchtbel van de afgelopen twintig jaar, windmolens.

Wij krijgen wel iets anders voor onze kiezen, zonnepanelen. Overal duiken ze op en vooral op plekken waar architecten ze niet bedacht hebben, aan de voorkant van een huis. Wat mij betreft stelt wethouder Raat dit aan de kaak… en als hij dan toch bezig is, fietshokken in de voortuin…. dat kan echt niet!

Jon-patrick Terleth

Mail: jonpatrick@rtva.nl
Foto’s: Eigendom van Jon zelf