Extra controles door marechaussee op Schiphol

Op en rond Schiphol zijn sinds vanmorgen extra maatregelen getroffen in verband met “een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”. Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer laten weten.

De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

Volgens de gemeente past dit signaal “binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien.”

Vakantiegangers die op weg zijn naar Schiphol moeten daarom rekening houden met lange opstoppingen op de toegangswegen naar de luchthaven. Op de afritten naar de A4 wordt elke auto gecheckt door zwaarbewapende mensen van de marechaussee.

Het is vandaag een van de drukste dagen op de luchthaven, duizenden mensen vliegen vandaag naar hun vakantiebestemming. Voor sommigen duurt het wachten te lang: ze zijn al uit de auto gestapt en te voet verder gegaan.

Update 14.22:
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee laat aan een verslaggever van RTVA weten dat het huidige dreigingsbeeld ’tot nader order’ gehandhaaft blijft. Over de inhoud van het ‘signaal’ worden geen uitspraken gedaan.

De Marechaussee en Schiphol adviseren om op tijd te vertrekken als u naar Schiphol moet.

Foto’s: KaWijKo Media
Tekst: Mediapartner NH