Schiphol weer in de lift en passeert Frankfurt Airport

In de eerste helft van 2016 heeft Schiphol meer passagiers verwelkomd dan concurrent Frankfurt Airport. De Nederlandse luchthaven zag het aantal passagiers met 9,9 procent stijgen tot 29,7 miljoen, terwijl de Duitse luchthaven het aantal reizigers met bijna een procent zag afnemen tot 28,7 miljoen.

Schiphol profiteerde met name van een groei van het aantal Europese vluchten. De luchthaven groeide daardoor veel sneller dan de Europese concurrenten. Zo heeft KLM dit voorjaar een flink aantal nieuwe Europese bestemmingen aan het aanbod toegevoegd, terwijl ook prijsvechters als easyJet en Vueling het aantal vluchten fors hebben opgevoerd. Bovendien was er dankzij nieuwkomers als Jet Airways, China Eastern en Aeromexico ook in het intercontinentale segment sprake van een behoorlijke passagiersgroei.

Charles de Gaulle
Ook het verschil tussen Schiphol en Parijs Charles de Gaulle (CDG) was in de afgelopen zes maanden maar klein. De grootste luchthaven van Frankrijk vervoerde slechts 1,6 miljoen passagiers meer dan de luchthaven van Amsterdam. Op Charles de Gaulle bleef het passagiersaantal vrijwel stabiel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In juni verwelkomde Schiphol zelfs een fractie meer passagiers dan de Parijse luchthaven door een passagiersdaling als gevolg van de pilotenstaking bij Air France.

Van de grote West-Europese luchthavens bleef London Heathrow (LHR) verreweg de grootste met 35,7 miljoen reizigers. Dat betekende een groei van 0,6 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2015.

Juni
In juni verwerkte Schiphol 5,7 miljoen passagiers, een toename van 7,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De hoeveelheid verwerkte vracht steeg vorige maand met 2,5 procent tot 135.528 ton.

Passagierscijfers West-Europese ‘grote 4’ eerste helft 2016
1. LHR: 35,7 miljoen (+0,6 procent)
2. CDG: 31,3 miljoen (+0,0 procent)
3. AMS: 29,7 miljoen (+9,9 procent)
4. FRA: 28,7 miljoen (-0,9 procent)

bron: www.zakenreisnieuws.nl