Verdeeldheid binnen KLM over actiebereidheid

Een deel van het KLM-grondpersoneel voerde gisterochtend actie op Schiphol. Zakenreisnieuws.nl meldt dat passagiers er weinig tot niets van merkten. De actie bestond uit het niet leveren van de vrachtbelading en het uitdelen van flyers bij de incheckbalies. De KLM-directie veroordeelt de actie van vakbond FNV. Het zet, volgens hen, extra druk op de uiterst moeilijke vrachtmarkt en kost KLM onnodig geld.
Binnen KLM is verdeeldheid ontstaan over de actiebereidheid. Daarom is een spontane petitie gestart door een deel van het personeel genaamd “Geen staking bij KLM”.

De directie heeft de afgelopen dagen bij monde van CEO Pieter Elbers en COO René de Groot opgeroepen niet te staken en de schouders er onder te zetten en gewoon door te werken. Als tegenprestatie zijn, volgens de directie, relatief goede, marktconforme afspraken en mooie arbeidsvoorwaarden in het vooruitzicht gesteld.

Nieuwe acties
De werknemers die meededen aan de staking legden als eerste daad tussen 09.00 en 13.00 uur het werk neer. Nu werd de reiziger nog gespaard, maar mocht KLM niet ingaan op de eisen, dan komt FNV met nieuwe acties. Wat die acties zijn wil FNV niet zeggen, vanwege het verrassingseffect.

Uniform
Volgens nieuwszender RTL Z neemt KLM actie tegen personeelsleden die stakingshandelingen uitvoeren in uniform. Als het actievoerende grondpersoneel van KLM zich niet aan de regels van de luchtvaartorganisatie houdt, dan zal het bedrijf “maatregelen” treffen, blijkt uit een brief in handen van RTL Z. In het bericht wordt onder andere gesproken over het (gedeeltelijk) inhouden van loon en voordelen die het bedrijf aan zijn werknemers biedt. Daarnaast is het mogelijk dat de schade verhaald wordt op de actievoerders.

Bron: Zakenreisnieuws.nl