Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg beëindigt dagactiviteiten

Het aantal bewoners van de Amstelveense noodopvang is dit weekend verminderd met vijftien personen. Waarschijnlijk zal de komende dagen nog een groep vluchtelingen naar een andere locatie van het COA verhuizen. Voor bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg heeft het daarom geen zin meer om de dagactiviteiten voort te zetten. Zo vindt morgen voor voorlopig de laatste keer een ‘verzoektour’ plaats waarbij vrijwilligers, vluchtelingen rondleiden in Amsterdam of Amstelveen. De Nederlandse taallessen op woensdag en vrijdag worden na die datum eveneens voorlopig stopgezet.

Café Welkom, de driewekelijkse ontmoetingsbijeenkomst voor vluchtelingen en buurtbewoners gaat wel door op donderdagavond 18 augustus in het Huis van de Wijk Buitenveldert. Het zal dan vooral een ‘afscheidsfeestje’ zijn wat betreft de noodopvang en is tevens een bijeenkomst waar ideeën uitgewisseld kunnen worden over andere activiteiten die het Bewonersplatform zou kunnen ondernemen.

De noodopvang aan de Laan van Kronenburg werd in gebruik genomen op 26 april en heeft momenten gehad met meer dan 100 bewoners. Het COA heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de toekomst van de noodopvang. Als er geen nieuwe bewoners komen dan lijkt het waarschijnlijk dat het pand in de loop van deze maand min of meer leeg komt te staan. Dat wil niet zeggen dat het dan gesloten is; er zijn dan alleen geen of vrijwel geen bewoners meer. Leegstaande noodopvanglocaties worden soms definitief gesloten en soms nog een tijd aangehouden als ‘buffer’ voor tijden dat het nodig is om opnieuw vluchtelingen te huisvesten. Soms wordt een noodopvanglocatie omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Hoe de toekomst eruit ziet voor het pand aan de Laan van Kronenburg is nog niet bekend.

Bron: Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg

Foto: Anton Groeneschey