Koningin Máxima woont financiële educatielessen bij op MBO College Amstelland

Hare Majesteit Koningin Máxima woont dinsdagochtend 13 september op het ROC van Amsterdam – MBO College Amstelland in Amstelveen twee lessen MoneyWays bij.  De lessen zijn gericht op verzekeren en samengesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het bureau voor maatschappelijke innovatie Diversion op initiatief van het Verbond van Verzekeraars. Ook is Koningin Máxima, samen met staatssecretaris Dekker van Onderwijs, aanwezig bij een rondetafelgesprek over schuldenproblematiek en schooluitval van studenten in het mbo en vmbo. Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in Geldzaken.

Het programma Moneyways richt zich onder andere op mbo-studenten. Vergeleken bij hun leeftijdgenoten werken zij vaak al op jonge leeftijd, starten zij vaker als zelfstandig ondernemer en komen zij hierdoor eerder in aanraking met grote financiële beslissingen.
Uit onderzoek van onder meer het Nibud blijkt daarnaast dat een deel van de mbo-studenten weinig kennis heeft van financiële producten en diensten en van het goed omgaan met geld. Zo heeft 37% van de studenten schulden en heeft 20% regelmatig een tekort aan geld.

In maart 2016 heeft het Verbond van Verzekeraars pilotlessen gehouden over het onderwerp ‘risico’s en verzekeren’. Deze maken nu deel uit van het Moneyways programma voor mbo-studenten. De lessen worden gegeven door zogeheten ‘peer educators’, leeftijdsgenoten opgeleid via Diversion, die dicht bij de mbo-studenten staan. Via interactieve kennisopdrachten, dialoog en persoonlijke ervaringen bieden zij inzicht in financiële risico’s en verzekeren.

Het bezoek wordt afgesloten met een rondetafelgesprek over de relatie tussen schulden en schooluitval en het nut van financiële educatie. Naast staatssecretaris Dekker van Onderwijs sluiten hier ook onderzoekers, docenten en studenten bij aan.