Lezingenmiddag Outsider Art in het Bos

Een inspirerende middag met verschillende sprekers rondom het brede begrip ‘Outsider Art’ vindt plaats op zondag 28 augustus in het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos. Voor de eerste keer in Nederland hebben kunstenaars met en zonder beperking deelgenomen aan een zogenaamde Artist in Residence. Het resultaat van het kunstproject ‘Herbewerkt’ is tot en met 9 oktober in het Amsterdamse Bos te zien.

‘Daar waar het raakt’ is de naam van de blogs die Disability Studies publiceert op hun site. Deze uitspraak sluit goed aan bij de lezing die plaats vindt in het kader van ‘Herbewerkt’ op 28 Augustus in het Amsterdamse Bos Vanuit verschillende perspectieven en vakgebieden wordt er gesproken over kunst en mensen met een beperking. Tijdens de lezingenmiddag staat het zien van de verschillen en het vinden van overeenkomsten centraal.

Programma:
13.00 ontvangst en inleiding door Mariël Bisschops, Art manager De Witte Olifant
Van 13.15 tot 15.15 de volgende sprekers:

Elvira van Eijl is kunsthistorica en curator van de Art Brut Biennale. In de kunstgeschiedenis zijn er kunstenaars die nergens bij lijken te passen, die hun eigen weg gaan en los staan van iedere stroming. Zij lappen alle regels van de kunstwereld aan hun laars en hebben een totaal eigen vormentaal en thematiek. Ze worden outsider kunstenaars genoemd. De stroming heet Art Brut. Elvira van Eijl geeft haar visie op het begrip Art Brut.

Beeldend kunstenaar Gonda van der Zwaag vertelt over hoe ze begon met objets trouvés uit de natuur, fragmenten zoals horens, geweien, schelpen, stenen, stammen en veren. Dat is inmiddels rigoreus anders geworden. De kunstenaar gaat nu niet meer uit van objets trouvés uit de natuur, maar schept zelf de vormen, hoewel deze nog steeds gebaseerd blijven op de vormentaal van de natuur.

Beeldend kunstenaar Arthur Prins tekende zestien jaar lang in de beslotenheid van zijn appartement voordat hij met zijn werk naar buiten trad. Hij maakt vooral series van tekeningen waar de door hem gefilterde buitenwereld en zijn unieke binnenwereld elkaar ontmoeten.

Hanna Peels, Phd Researcher, voert binnen de vakgroep Disability Studies onderzoek uit naar de autonomie van mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit haar onderzoek vertelt ze over communicatie met mensen met een beperking.

Van 15.15 tot 16.00 uur is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Tussen de lezingen door staat verfrissing voor u klaar.

Tijd: 13.00 tot 16.00 uur.
Locatie: Bezoekerscentrum Amsterdamse Bos, Bosbaanweg 5, 1182 DB Amstelveen.