Militairen ingezet voor extra controles op Schiphol

Ook de komende tijd blijven extra veiligheidsmaatregelen op en rondom de luchthaven Schiphol van kracht. Dat is gisteren overeengekomen door de driehoek: burgemeester van Haarlemmermeer, hoofdofficier van justitie en Koninklijke Marechaussee/Politie, in overleg met de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en luchthaven Schiphol. Daarnaast zal de marechaussee worden ondersteund door andere eenheden van defensie.

De maatregelen vallen nog steeds binnen het huidige dreigingsscenario ‘substantieel’ en houden voorlopig ook nog aan. Loco-burgemeester gemeente Haarlemmermeer, Adam Elzakalai: ‘We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben (het signaal). Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen. We begrijpen dat dit lastig is voor een buitenstaander, omdat mensen graag willen weten waarom het gebeurt. Dit snappen wij heel goed. Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol voorop staat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan. We hebben de afgelopen weken veel begrip gekregen van reizigers en mensen op Schiphol en daar zijn we blij mee.’

Reistijd
Mensen die naar Schiphol reizen, met trein of auto, moeten de komende periode rekening blijven houden met steekproefsgewijze controles op diverse wegen rond de luchthaven. Dat kan vertraging en files tot gevolg hebben. Streven is dat de vertraging niet langer is dan een half uur.