Taalhuis Amstelland viert eenjarig bestaan

De Internationale dag van de Alfabetisering is op 8 september. Het Taalhuis Amstelland viert op deze datum tevens haar eenjarig bestaan. Laaggeletterdheid is een probleem. Een op de zes Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Het Taalhuis Amstelland, gevestigd in bibliotheek Amstelveen Stadsplein, is de plaats waar al één jaar vraag en aanbod samenkomen.

Laaggeletterdheid beperkt mensen in hun kansen. Niet alleen hun kansen op de arbeidsmarkt, maar ook hun gevoel van eigenwaarde. In het Taalhuis – en de taalpunten in Aalsmeer en in de Buurtkamer Keizer Karelpark – kunnen mensen terecht voor maatwerk om beter te leren lezen, spreken en schrijven. Willy Helsloot, coördinator Taalhuis Amstelland meent: ‘Het is belangrijk bewustzijn te creëren rondom laaggeletterdheid, dan wordt je alerter en kan je sneller hulp zoeken of iemand doorverwijzen.’

Tijdens de week van de Alfabetisering van 5 t/m 11 september wordt laaggeletterdheid via allerlei inspirerende activiteiten rondom taal en geletterdheid onder de aandacht gebracht. In Amstelveen en Aalsmeer vinden de volgende activiteiten plaats:

  • Woensdag 7 september, 12.00 – 14.00. Opening Taalpunt Buurtkamer Keizer Karelpark met een taallunch en interview met ervaringsdeskundigen voor intermediairs in de wijk
  • Donderdag 8 september, 12.30 – 14.30. Workshop Striptekenen voor een klas Laaggeletterden ROC, bibliotheek Stadsplein Amstelveen
  • Donderdag 8 september, 30 – 15.30. Viering Taalhuis Amstelland 1 jaar, in aanwezigheid van wethouder Maaike Veeningen, bibliotheek Stadsplein Amstelveen, voor genodigden tijdens openingsuren bibliotheek
  • Vrijdag 9 september, 30 – 10.30. Taalpunt Aalsmeer organiseert een voorleesuurtje met Wethouder Gertjan van der Hoeven voor een Taalklas Aalsmeer bij basisschool De Hoeksteen, Ophelialaan 230, Aalsmeer
  • Zondag 11 september, 12.30 – 13.00. De Amstelveense journaliste en schrijfster Marieke Smithuis leest voor aan kinderen van De Taalvijver, bibliotheek Stadsplein Amstelveen georganiseerd door Wereldbuur en de Lions Club Mingle.