Vrouw wethouder Raat eventueel getuige in Bunkerzaak

De vrouw van wethouder Herbert Raat en nog tien andere mensen worden, als het aan advocaat Axel Macro ligt, als getuige oproepen in de zaak rondom de Paulusbunker. Macro vertegenwoordigt de Vereniging Sloop de Bunker die 6 juli 2016 is opgericht. De vereniging wil alles in het werk stellen om de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg  te slopen.

Advocaat Macro probeert  in het ‘verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor’ de integriteit van wethouder Raat in twijfel te trekken. Gesuggereerd wordt dat er sprake is van een één-tweetje tussen wethouder Raat en fotograaf Anko Stoffels. Stoffels is een Amstelveense fotograaf die graag een fotostudio wil realiseren in de bunker. In eerste instantie wilde Stoffels het pand kopen, maar Raat stak daar een stokje voor en wilde in ieder geval dat de bunker de gemeentelijke monumentale status zou krijgen. Ook zou de vervallen bunker gerenoveerd moeten worden, hieraan zit een kostenplaatje vast van 150.000 euro. Dit bedrag is voor rekening van de gemeente.

In de oproep tot het getuigenverhoor wordt gesteld dat Anko Stoffels kind aan huis is bij de gemeente. Dit klopt ook, Stoffels was hofleverancier van het Amstelveens Nieuwsblad en werkt nu geregeld voor Amstelveenz. Daarnaast worden lokale persfotografen als sinds jaar en dag ingezet door de afdeling Communicatie van de gemeente.

Stoffels: “Ik ben nog nooit bij hem over de vloer geweest en hij niet bij mij.”

Daarnaast vermoedt de Vereniging Sloop de Bunker dat Raat en Stoffels er ook een privé-relatie op nahouden. De vrouw van Herbert Raat zou als getuige meer duidelijkheid hierover moeten geven. Verspilde moeite volgens fotograaf Stoffels. Op de vraag of er daadwerkelijk privé-contacten zijn, antwoordt hij stellig “Nee, ik onderhoud privé geen contacten met de wethouder. Van een relatie tussen onze families is absoluut geen sprake. Ik ben nog nooit bij hem over de vloer geweest en hij niet bij mij.” De aantijgingen in het verzoekschrift hebben de fotograaf uiterst verbaasd. “Ik heb het vorige week nog even snel gelezen en kwam veel onwaarheden tegen,” aldus Stoffels die het verdere verloop van de zaak rustig afwacht.

Lijst van getuigen die volgens Sloop de Bunker moeten worden opgeroepen:

 • Mevrouw W. Paijmans, adviseur erfgoed en lid van de monumentencommissie gemeente Amstelveen
 • De heer J. Grupstra, stadsarchitect en adviseur welstand gemeente Amstelveen
 • Mevrouw Raat, vrouw van wethouder Herbert Raat
 • Mevrouw Stoffels, echtgenote Anko Stoffels
 • Mevrouw Krak, secretaresse Herbert Raat
 • C. Mets, woordvoerster wethouder Raat
 • Anko Stoffels, fotograaf
 • Herbert Raat, wethouder
 • Walter Vervenne , VVD-raadslid
 • Martin Kortekaas, GroenLinks-raadslid
 • Joep van Erp, SP-fractievoorzitter