Wethouder Raat niet vervolgd voor ‘nazi-verheerlijking’

De kans was op voorhand al bijzonder klein, maar wethouder Herbert Raat wordt niet vervolgd voor ‘nazi-verheerlijking’ en het ‘bagatelliseren van de ernst van de holocaust’. De Joodse advocaat H. Loonstein wilde een proces aanspannen tegen Raat in naam van Federatief Joods Nederland

De aangifte was ingediend naar aanleiding van enkele uitspraken bij onze mediapartner NH omtrent de monumentale status van de  Kruiskerk-bunker. Het gaat daarbij om twee quotes. “Nou uh, het is niet zozeer dat iets goed of fout is. Het gaat erom: wat is het cultuurhistorisch belang van de bunker” en dat Raat met de monumentale status: “recht wil doen aan de geschiedenis.”

De officier van justitie is duidelijk tegenover Loonstein. “Om strafbaar te zijn op basis van artikel 137c SR dienen uitlatingen, al dan niet in samenhang met het grotere geheel waar zij deel van uitmaken, discrediterende conclusies te bevatten over een groep mensen. Dat doen deze uitspraken niet, zelfs niet in de verregaand impliciete verte.”

Loonstein heeft een naam in Nederland als het gaat om rechtszaken die in zijn ogen namens de Joodse gemeenschap worden gevoerd. Toch distantiëren veel Joodse mensen zich van zijn club Federatief Joods Nederland. Dat bleek ook tijdens de voorbereidingen van een opvangcentrum van vluchtelingen aan Kronenburg. Waar Loonstein met processen dreigde, pakten veel Joods inwoners van Amstelveen juist de handschoen op om gezamenlijk tot de beste maatregelen te komen.