Column: Writersblock

windsurfing

“Wanneer komt je nieuwe column?” Schreeuwde het in mijn mailbox… “Ja, die komt eraan,” beloofde ik plechtig… Twee weken geleden. Maar dat wilde niet zo lukken en dat zit zo;

Op 15 juli kregen de kinderen uit Amstelveen vakantie en vanaf 16 juli kon je een kanon afschieten in welke winkelstraat dan ook in onze gemeente zonder ook maar een verdwaalde passant te raken. Dit is vooral vervelend voor de gemiddelde ondernemer, maar wel zo rustig voor de thuisblijvers.

Eind augustus moest ons kroost dan eindelijk weer naar school, vooral wij ouders waren er klaar voor. Gek genoeg merkte diezelfde ondernemers er toen weinig van. De winkels stroomden niet ineens vol, net als de alsmaar uitdijende horeca in onze stadskernen.

Geen idee waarom, de plaatselijke economie lijkt eigenlijk best wel op die van de benzineprijzen in ons land. Wanneer een of andere seniele dictator een scheet laat ergens in een woestijn, stijgen de prijzen direct, maar wanneer de olieprijs dramatisch daalt, merken we daar veel minder snel iets van.

Nu houdt een nieuw fenomeen ons weer van de straat: de heetste nazomer van de eeuw (we hadden ook de koudste juni-dagen trouwens). De loomheid van ons dorp lijkt geen grenzen meer te kennen. Al stond ik wel in de lange rij bij slager Stronkhorst om een lekker barbecuepakket te bemachtigen, alsof  het vuurwerk betrof, wat het technisch gezien ook is.

Verder starten we blijkbaar niet zo snel op, wat mij brengt op het raarste wat deze gemeente ons dit jaar bracht: het nieuwe, veelbesproken buitenbad(je) in de Poel. Dat had natuurlijk al lang klaar moeten zijn, zeker met deze late hittegolf. Had vast ook fijn geweest voor de ondernemers. Dan hadden 25… (nee, geen typefout) van de 88.608 inwoners daar gebruik van kunnen maken, heerlijk toch? Of was het gewoon niet beter geweest om met dit enorme bedrag een mooi stadsstrand te creëren, waar dan enkele honderden personen kunnen recreëren op de plek waar de PoelWibo’s ooit hun Mistral surfplanken lieten schitteren in het donkere water van de Poel?

Rekenen is blijkbaar niet mijn beste vak, maar als de gemeente bijna 1 miljoen uitgeeft en de ondernemer tussen de 3 en 5 euro voor een kaartje gaat vragen, met 25 zwemplaatsen, denk ik dat we in 2017 toch met een gat blijven zitten, zeker als de nazomer dan niet terugkomt.

Jon-patrick Terleth

Mail: jonpatrick@rtva.nl
Foto: Eigendom van Jon zelf