FNV Cabine: KLM besluit minder bemanning op lange vluchten moet van tafel

FNV Cabine eist dat KLM terugkomt op zijn besluit om minder bemanning in te zetten op lange vluchten. De vakbond geeft de luchtvaartmaatschappij tot donderdag de tijd om terug te komen op het voorstel om ‘1CA te vliegen’ en dreigt anders “de druk op te voeren.”

KLM kondigde maandag aan met ingang van oktober het aantal bemanningsleden aan boord van sommige lange vluchten te verminderen als de vakbonden van het cabinepersoneel niet snel over een cao komen praten. De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen.

De vakbond vreest dat de werkdruk flink zal toenemen als de maatregel doorgaat. Dat zou nadelige gevolgen hebben voor de dienstverlening aan reizigers en voor de veiligheid aan boord. FNV wil niet praten over een cao voordat er een oplossing is voor een conflict over pensioenen.

Op veertig procent van de vluchten die met een Boeing 777-200ER, 787-9 of Airbus A330-300 worden uitgevoerd verdwijnt een cabinebemanningslid. Volgens de grootste cabinebond, VNC, zijn de vakbonden bij de beslissing buitenspel gezet en betaalt de klant straks de rekening. ‘KLM slaat de plank volledig mis aangaande hun eigen breed uitgemeten streven om de passagier daadwerkelijk centraal te stellen’, liet de VNC eerder weten in een verklaring.

Bron: Zakenreisnieuws