Goud voor Amstelvener Gebru na bizarre wegwedstrijd

De Amstelveense wielrenner Daniel Abraham Gebru heeft tijdens een bizarre wegwedstrijd de gouden medaille gepakt in de klasse C4-C5 . Paralympiër Gebru leek op brons af te stevenen waar zijn concurrenten zouden sprinten om goud en zilver. Deze sprint ontaardde echter in een valpartij waardoor Gebru alsnog het goud kon pakken.

Zestien jaar geleden ontvluchtte Daniel Abraham Gebru zijn geboorteland Eritrea en woont sindsdien in Amstelveen. Lang was deelname onzeker voor Gebru omdat hij geen Nederlands paspoort heeft, maar dankzij inspanningen van NOC*NSF en de KNWU mocht hij als volwaardig lid van de Nederlandse equipe afreizen naar Rio de Janeiro.

In het heuvelachtige slotdeel van de paralympische wegwedstrijd was Gebru telkens voorin te vinden, al kostte dat veel inspaning. “Ik was gecrasht in een afdaling en moest veel geven om terug te komen. Maar ja, die jongens wisten natuurlijk dat ik moe werd, dus ik ben meteen weer gedemarreerd toen ik weer bij de groep der favorieten kwam, om ze te verrassen’ lichtte de winnaar van het goud toe.

De wedstrijd van Gebru bleek later echter een gitzwart randje te krijgen. De Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad viel in een afdaling van het lastige parcours in Rio dusdanig hard dat hij later in het ziekenhuis overleed.

https://twitter.com/CyclingHubTV/status/777176067786338306