GroenLinks Amstelveen organiseert discussieavond over basisinkomen

GroenLinks Amstelveen gaat de discussie aan over experimenteren met het basisinkomen. Een basisinkomen is een vast (maand-)inkomen dat door de overheid aan iedere burger wordt verstrekt, zonder inkomenstoets of werkverplichting. De discussieavond vindt plaat woensdag 21 september 20.00 uur in de Buurtkamer Keizer Karelpark.

Het idee van een basisinkomen leeft volgens GroenLinks. “In Zwitserland is onlangs per referendum door de bevolking weliswaar tegen de voorgestelde plannen voor het invoeren van het basisinkomen gestemd. In Finland gaat vanaf september 2016 voor 500 inwoners een pilot met de basisinkomen van start. In Canada is al vanaf 1974 met het basisinkomen geëxperimenteerd. Het resultaat van dit Canadese experiment lijkt dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender worden,” aldus de partij in een persbericht.

In Nederland krijgen binnenkort enkele gemeenten (onder andere Utrecht en Groningen) van staatssecretaris Klijnsma de mogelijkheid om te experimenteren met het geven van een basisinkomen aan de inwoner die nu een bijstandsuitkering krijgen.

“De verandering in het basisinkomen zou een oplossing kunnen zijn voor het probleem dat technologische ontwikkelingen arbeid gaan verdringen. Het geeft mensen individuele vrijheid en het is een perfecte voorwaarde voor een participatie samenleving vinden voorstanders. Tegenstanders denken dat een basisinkomen niet betaalbaar is of nadelig uitpakt voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, omdat het stelsel van toeslagen dan vervalt.”

De discussieavond begint om 20.00 uur en wordt ingeleid door Alexander de Roo van de vereniging Basisinkomen. Vervolgens geeft Monique Sparla een korte uiteenzetting van de visie van de Vrouwenpartij op het basisinkomen. Daarna zullen Brigitta Scheepsma (gemeenteraadslid Tysjerkeradiel) en Jan Atze GroenLinks, hun ideeën over het basisinkomen toelichten. Beide raadsleden zijn vorig jaar te gast geweest bij VPRO Tegenlicht meet-up naar aanleiding van de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Na de inleiding is het mogelijk om met elkaar in discussie te gaan. De avondvoorzitter is Stieneke Kruijer, raadslid GroenLinks Amstelveen. Om 22.00 uur eindigt het officiële gedeelde, maar er is nog volop gelegenheid om met elkaar door te praten onder het genot van een drankje. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de toegang is gratis.

Foto: Pixabay