GVB selecteert fabrikant nieuwe trams Amstelveenlijn

Het GVB heeft na een aanbesteding het Spaanse bedrijf CAF aangewezen als voorkeursaanbieder voor de levering van een grote serie nieuwe trams. Het gaat om 63 trams voor onder andere de Amstelveenlijn.

Voor de levering van de trams is een aanbestedingstraject doorlopen. CAF kwam hier als beste uit. De eerste trams zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2019 in gebruik worden genomen.

Wij willen onze reizigers het comfort bieden dat past bij de hoofdstad van Nederland.’ aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen. ‘Deze aanschaf past in de verdere modernisering van ons GVB materieel en sluit aan bij de behoefte van onze reizigers waar het gaat om betrouwbaarheid, toegankelijkheid en comfort. Naast reizigerscomfort, waren ook de inzetbaarheid op het gehele tramnet in Amsterdam, minimale wijzigingen aan de bestaande traminfrastructuur en duurzaamheid uitgangspunten voor deze bestelling.’

63 trams
GVB gaat in eerste instantie 63 nieuwe trams aanschaffen, met een optie op 60 extra trams. Deze voertuigen zullen oudere modellen vervangen en zullen onder andere worden ingezet op de vernieuwde Amstelveenlijn. Na de ontwerpfase, het opstarten van de productie, uitgebreide testen en toelating op het tramnetwerk, zullen de eerste nieuwe trams naar verwachting in de tweede helft van 2019 instromen. Naar verwachting rijden rond 2022 alle nieuwe voertuigen uit de basisbestelling.

Kennismaken
Volgend jaar wil GVB haar reizigers, belanghebbenden en andere ge├»nteresseerden laten kennismaken met de nieuwe tram. Dan wordt een ‘mock-up’ van de tram getoond, een statisch model op ware grootte van een deel van de tram. Een uitgelezen kans om de nieuwe tram te ervaren en een mening te geven over de laatste keuzes op het gebied van bijvoorbeeld interieur, inrichting en toegankelijkheid van de trams voor de reiziger.