In hoger beroep tot 7 jaar cel geëist wegens brute woningoverval in Amstelveen

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep celstraffen tot zeven jaar geëist tegen vijf verdachten voor hun rol bij een brute woningoverval in Amstelveen op 18 februari 2014.

De woning behoorde toe aan de ex-schoonouders van Rob Z. Z. zit vast in de zaak Yellowstone waarin hij tot zestien jaar cel is veroordeeld. Hij wordt door het OM gezien als initiatiefnemer van de overval. Hij hoorde vandaag een celstraf van zes jaar tegen zich eisen. Bij de overval werd gebruik gemaakt van onnodig en bruut geweld. Het bejaarde vrouwelijke slachtoffer is overmeesterd en de trap op gesleurd. Daarna is zij gekneveld en met harde hand naar de kluis getrokken. Haar man die ernstig hartpatiënt was, werd eveneens overmeesterd en gekneveld. Bij de woningoverval werd voor meer dan € 800.000 aan goederen meegenomen waaronder erfstukken die al jaren in de familie waren, een kunstvoorwerp gemaakt door de overleden dochter en zeer persoonlijke sieraden. De recherche heeft na uitgebreid en grondig onderzoek een deel van de eigendommen teruggevonden.

In de visie van het OM heeft Z. tijdens zijn voorlopige hechtenis in Yellowstone de woningoverval op zijn bejaarde ex-schoonouders beraamd. Z. zou het niet eens zijn met de manier waarop zijn voormalige schoonouders hem hadden behandeld. Hij zou recht hebben op persoonlijke sieraden en erfstukken na het overlijden van zijn vrouw. “Hij zette de lijnen uit voor de overval en gebruikte daarbij zijn kennis over zijn voormalige schoonouders.”

Een 28-jarige medeverdachte, die zeven jaar cel tegen zich hoorde eisen, heeft eerst geprobeerd de klus met zijn eigen kennis te klaren en de spullen door middel van inbraak te stelen. Toen dit niet lukte, heeft hij het plan opgeschaald en anderen daarbij betrokken.

Het lukte de overvallers na de overval niet de buit te verkopen. Volgens het OM volgde daarna een “nieuw staaltje van brutaliteit en cynisme”. De slachtoffers konden voor drie ton hun goederen terugkopen. Daartoe werd een deel van de buit aan de deur van de woning gehangen om op die manier geld te vragen voor de rest van de goederen.

Z. kreeg van de rechtbank vier jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de overval en medeplegen poging witwassen. Het OM stelde hoger beroep in. Het hoger beroep richt zich tegen het feit dat het OM vindt dat de rol van Z. die van medepleger is van de overval.

Om die reden vindt de advocaat-generaal dat een hogere celstraf op zijn plaats is en recht doet aan de ernst van het feit. “De brute overval in de eigen woning is een verschrikkelijke ervaring geweest voor de slachtoffers. Vervolgens vond een brutale poging terugverkoop van de buit plaats aan hen. Verdachten hebben misbruik gemaakt van de emotionele waarde van goederen. Daarbij is een deel van de buit nog zoek. De verdachten hebben op geen enkele wijze blijk gegeven van mededogen en normbesef.”

Er waren in totaal zeven verdachten betrokken bij de woningoverval. Vijf verdachten stelden hoger beroep in. Tegen de overige verdachten eiste de advocaat-generaal celstraffen van zes en vijf jaar.

Bron: Openbaar Ministerie Amsterdam