Jan van Galen wordt per 1 november hoofdredacteur van RTVA

Het bestuur van RTV Amstelveen is bijzonder verheugd over deze benoeming, die met volledige goedkeuring van de Selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van het PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan), de redactieraad van de lokale Amstelveense publieke omroep en het bestuur is genomen.

Het bestuur: “Wij zien in Jan van Galen de gedreven en ervaren professional die RTVA verder kan laten groeien als een semiprofessionele (streek)omroep. Zijn kennis en ervaring zullen naar onze verwachting de permanente ontplooiing van talent en programma’s en de verbreding van de draagwijdte van onze zender verder stimuleren. Een geweldige stap vooruit.”

Jan van Galen: “Het is een geweldige uitdaging om RTVA te laten doorgroeien als nieuwsmedium van betekenis. Actieve ondernemers, werknemers in het onderwijs, de welzijnssector, de cultuursector, de sportvrijwilligers, ga zo maar door, ze krijgen ruim baan voor hun meningen. Het motto is: wat doen Amstelveners met het leven en wat doet het leven met Amstelveners? De rol van de politiek daarin wordt nauwlettend gevolgd. De focus komt ook te liggen op talentontwikkeling, want daar gaan wij aan slagkracht winnen.”

Van Galen volgt Ernst Jan Wilhelmis op, die de functie ad interim het afgelopen jaar vervulde. De medewerkers en het bestuur zijn Wilhelmis bijzonder erkentelijk voor zijn buitengewone inzet en leiding van de redactie. Ernst Jan Wilhelmis blijft Eindredacteur Nieuws.

Jan van Galen (63) is als verslaggever twaalf jaar verbonden geweest aan Trouw en De Volkskrant. Hij schreef onder meer over het betaald voetbal, de Molukse treinkaping, de Heineken- ontvoering, Amsterdamse krakersrellen, omroeppolitiek en film- en tv-sterren.

Bij de KRO was hij vijftien jaar in dienst. Eerst als radioverslaggever/ samensteller actualiteiten en coverde hij onder meer de Val van de Berlijnse Muur en de revolutie in Roemenië. Daarna werd hij eindredacteur van informatieve tv-programma’s zoals het dagelijkse nieuwsprogramma Ontbijt TV, de talkshows Catharsis en Congres TV, het dagelijkse regionale nieuwsprogramma NL Net en de documentaireserie Het Gevoel van De Poel.

Als zelfstandig producent maakte hij vanaf 2001 tv-programma’s, als de KRO-series De liefde, Het Gevoel van De Poel, Vasten, Beachsoccer (SBS6), Welvaart 2025 (Teleac), Economie van de Hoop (TROS), een documentaireserie over Willy Alberti, Rudi Carell en Willem Duys (MAX), een portretserie voor KRO’s Profiel over Richard Krajicek, Linda de Mol, Robert Noortman, Theo Koomen, Dries van Agt, Gerrie Knetemann, Sylvia Millecam en Pim Fortuyn

Van 2008 tot 2013 was Jan van Galen Hoofd Gevarieerde Programma’s bij RTV Noord Holland. Hier ontwikkelde hij tv-formats als de dagelijkse talkshow NH Diep, het societyprogramma Weekje Osborn, en series als De Dierenkliniek, De Buurtbus, NH Poppodium en Koken met twee linkerhanden. Ook was hij verantwoordelijk voor de tv-registratie van evenementen als Bevrijdingspop en de Uitmarkt. Radio Noord Holland was in deze periode marktleider.

De laatste paar jaar is hij weer actief als zelfstandig mediaondernemer. Hij schreef een boek over misstanden in de zwakzinnigenzorg, “Ik ben toch wel lief, mama?”. Ook publiceerde hij als coauteur “In Bed met John & Yoko”, een reconstructie van de week waarin dit roemruchte paar, als vredesactie, een week lang in bed verbleef in het Amsterdamse Hilton Hotel. Als (ere)voorzitter van de Sociëteit Olympisch Stadion, sinds 1998, organiseert hij jaarlijks een aantal sportdebatten/evenementen en voor BNR Nieuws Radio ontwikkelde hij het programma BNRSportweek. Jan van Galen is verbonden aan de Speakers Academy en geeft regelmatig gastcolleges aan journalistieke opleidingen, zoals de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij is juryvoorzitter van het jaarlijkse tv-documentaire festival CampusDoc van de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Dit is een persbericht namens het bestuur van RTVA.