KLM en FNV akkoord over nieuwe cao

KLM en vakbond FNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. Daardoor hoeven reizigers zich geen zorgen meer te maken over protesten op Schiphol. De afgelopen tijd hadden reizigers veel last van geannuleerde en vertraagde vluchten. De spanningen liepen hoog op. Maar nu is er een deal, maakten beide partijen bekend.

De FNV moet het akkoord officieel nog voorleggen aan haar leden. Eerder bereikte KLM al overeenstemming met De Unie, CNV, VHKP en NVLT. Het plan van de KLM is om de komende tijd om tafel te gaan met de vijf partijen om te bekijken of iedereen zich kan vinden in de formulering van het voorstel.

Alle grondmedewerkers krijgen een verbeterde winstdeling, met in 2016 een gegarandeerde uitkering van 1.600 euro en in 2017 een eenmalige uitkering van één procent. Dit staat aangegeven in het nieuwe voorstel. Per 2018 volgt een structurele loonsverhoging van één procent. KLM verlengt hierbij haar werkgelegenheidsafspraak uit de huidige cao.

Aart Slagt, Executive Vice President HR & Industrial Relations van KLM, noemt het voorstel “Van groot belang voor KLM en haar medewerkers. Ik hoop dat we de periode van onrust achter ons kunnen laten.”

Vakbond FNV is opgetogen, zij vinden dat KLM met een specifiek beter cao-bod is gekomen. Er is meer geld, er zijn meer uitzendkrachten in vaste dienst en iedereen behoudt zijn ouderendagen tot 2023. FNV verwacht over drie weken de uitslag van het referendum te kunnen bekendmaken.