KLM neemt minder bemanningsleden aan en bezuinigt zo cabinepersoneel weg

KLM heeft voor de komende winter 250 bemanningsleden minder aangenomen. Daarom heeft de directie besloten op vrijwel iedere intercontinentale vlucht een cabinemedewerker weg te bezuinigen. Leen van der List, actiecoördinator voor FNV Cabine vindt dat dit besluit de werkdruk aan boord enorm verhoogt. Het geeft volgens hem druk op de service aan de passagiers en maakt dat calamiteiten aan boord minder adequaat kunnen worden aangepakt nu er handen tekort komen. ‘Wij zijn van mening dat de directie dit besluit helemaal niet eenzijdig mag nemen. Maatregelen van dit kaliber moeten altijd in overleg met de cabinebonden en de medezeggenschapsraad gaan’, meent hij.

Veel bijgedragen
FNV Cabine heeft de KLM-directie meerdere malen duidelijk gemaakt dat het cabinepersoneel de afgelopen jaren al veel heeft bijgedragen aan het verbeteren van het bedrijfsresultaat en dat het nu tijd is dat zij hier wat voor gaan terugzien.
Ruud van Alphen, voorzitter van het dagelijks bestuur bij FNV Cabine, noemt de actie van de directie paniekvoetbal: ‘Dit paniekvoetbal is volstrekt onnodig. Het leidt tot een hoop arbeidsonrust, is niet respectvol naar het personeel en zet de boel alleen maar verder op scherp. De directie probeert het cabinepersoneel en de vakbonden onder maximale druk te zetten om toch maar tegemoet te komen aan haar onredelijke productiviteitsdoelstellingen. FNV Cabine heeft vorig jaar al laten weten dat zij er niet van gediend is om met het mes op de keel tot afspraken te komen.’

Echte banen
Volgens Van der List ligt de oplossing in het verlengen van het contract van de seizoensmedewerkers, die nu nog in dienst zijn. ‘Hierna kunnen we gaan praten over een oplossing voor het pensioenvraagstuk dat speelt en vervolgens over een nieuwe cao. Een cao waarmee we de race naar beneden binnen de luchtvaartsector een halt willen toeroepen. Dit in het belang van het cabinepersoneel, maar juist ook in het belang van KLM zelf.’

Bijeenkomst
FNV Cabine organiseert vandaag een eerste bijeenkomst voor het KLM Cabinepersoneel om dit eenzijdige besluit met hen te bespreken en om te bepalen wat het cabinepersoneel, verenigd in FNV Cabine, hiertegen gaat ondernemen.

Foto: Hogeschool Tio