Leerlingen Technasium KKC onderzoeken waterkwaliteit

Afgelopen maandag zijn de drie vwo technasiumleerlingen van het Keizer Karel College begonnen met onderzoek naar de waterkwaliteit van de Amstelveense sloten. Dit project gaat in samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, KKC en gemeente Amstelveen. Technasium-onderwijs combineert theorie met praktijk door het aanbieden van projecten van (lokale) opdrachtgevers.

Water en groen zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving. Amstelveen staat bekend als groene gemeente. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken dat schoon water niet vanzelfsprekend is, vindt Waterschap Amstel en Gooi en Vecht. Zij zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de grote sloten in Amstelveen-Oost. Enthousiast gingen het waterschap in op het verzoek van het Keizer Karel College om een technasiumproject te ontwikkelen over schoon oppervlaktewater.

Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk dat waterschap en gemeente goed samenwerken. Vandaar dat de gemeente Amstelveen graag mede-opdrachtgever werd. De gemeente is het eerste aanspreekpunt voor het grondwater, beheer het rioolstelsel en verwijdert zwerfvuil uit sloten. Het waterschap is verantwoordelijk voor onder andere het zuiveren van (riool)water en het waterpeul.

De leerlingen onderzoeken hoe het staat met het waterkwaliteit. Bladafval en al het afval dat in het water terecht komt via daken, stoepen en straten heeft invloed op het waterkwaliteit. Maar ook water uit de Amstel dat uitloopt in sloten of overtollig water dat de riolering niet aankan bij hevige regenval is van invloed. De leerlingen bedenken ideeën voor verbetering hiervoor. Daarnaast beoordelen de leerlingen de uitstraling van de Amstelveense sloten en kunnen ze ideeën aanleveren om deze te verbeteren. Eind november presenteren de leerlingen hun opdrachten aan Gerard Korrel, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en BBA-wethouder Peter Bot.

RTVA gaat vrijdag 23 september een item schieten op het Keizer Karel College. Hoe steekt het project in elkaar en wat vinden de leerlingen ervan?

Foto: Gemeente Amstelveen