Schilderijen Alma-Tadema nader belicht in bibliotheek Stadsplein

De Friese schilder Lourens Alma-Tadema werkte technisch uiterst secuur, deed gedegen historisch onderzoek voor zijn werken en in zijn tijd was hij een van de meest succesvolle kunstenaars. Het is dan ook de moeite waard om de grote overzichtstentoonstelling over Alma-Tadema – tussen 1 oktober en 17 februari – te bezoeken in het Fries Museum. Op donderdag 13 oktober organiseert Bureau Boeiend een lezing over de schilder in bibliotheek Stadsplein.

Alma-Tadema werd in 1836 geboren in het Friese Dronrijp. Hij studeerde in Antwerpen en vertrok vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij uitgroeide tot een toonaangevende en veelgevraagde schilder. In 1899 werd hij zelfs in de adelstand verheven: Sir Lawrence Alma-Tadema. De aantrekkingskracht van zijn kunst schuilde in de herkenbaarheid met een historisch sausje.

sir_lawrence_alma-tadema_ra_om_-_sappho_and_alcaeus_-_walters_37159

Zo schilderde hij veel Romeinse taferelen die verdacht leken op het gegoede leven van zijn tijd. Luchtig geklede dames die bij een vijver vissen voeren of in aantrekkelijke draperieën gehulde Romeinen bij het uitzoeken van een schilderij in een Romeinse galerie. Eigenlijk kijk je naar negentiende-eeuwse well-to-do Britten, Tadema’s clientèle, maar dan in toga.

Toen Alma-Tadema in 1912 overleed, was hij een grootheid. De belangstelling taande echter al snel, net als voor zijn collega’s met een vergelijkbare stijl. De lezing en de tentoonstelling in Friesland bieden een uitgelezen kans om wederom kennis te maken met een Nederlandse artistieke grootheid.

Donderdag 13 oktober, 14.30-16.30 uur in bibliotheek Stadsplein.
Reserveren via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498.