Schiphol mag zich voortaan koninklijke luchthaven noemen

Schiphol mag zich van koning Willem-Alexander voortaan koninklijk noemen. De directie van de luchthaven ontving dat predicaat woensdag. De algemene verwachting was dat de koninklijke status komende maandag tijden het bezoek van de koning bekend zou worden gemaakt. Schiphol viert dit jaar het honderdjarig bestaan.

Directievoorzitter Jos Nijhuis is in ieder geval blij: “Nederlandse pioniers maakten Schiphol groot. Pioniers met lef en visie die geloofden in vernieuwing en vooruitgang. En de komende honderd jaar gaan we daar mee door.”

Het predicaat Koninklijk is een gunst die de koning op verzoek kan verlenen aan een bedrijf of organisatie. Daarvoor moet wel worden voldaan aan strenge criteria. Zo wordt eerst uitgezocht of een bedrijf geen economische delicten heeft gepleegd en of het zijn personeel fatsoenlijk behandelt.