Schiphol viert 100e verjaardag met burenevenement

Schiphol heeft vandaag en gisteren hun 100e verjaardag gevierd. Dit deden ze door alle buren in de omgeving uit te nodigen, en deze met een uitgebreid programma een kijkje achter de schermen te geven.

De gasten werden ontvangen in een filmzaal, waar in 2,5 minuut de ‘wereld’ op Schiphol werd uitgelegd. Daarna konden de mensen naar binnen, waar diverse afdelingen van Schiphol uitleg gaven, waaronder de Douane, vogelwacht, innovatieve onderwerpen en natuurlijk een stukje wagenpark. Daarnaast konden de mensen een virtual reality bril op zetten, waarna ze door de bagagekelders gingen. Op die manier konden ze de bagagekelder ervaren, vanuit het perspectief van een koffer.

Ter afsluiting van het twee uur durende programma, was een spetterende show. Schiphol directeur Jos Nijhuis maakte zijn entree met een brandweerwagen, en stapte uit in een bluspak. Daar bedankte hij de mensen voor hun komst, waarna de eindshow ging beginnen. Een demonstratie van de gladheidsbestrijding, de zogenoemde ‘ijsberen’, een demonstratie van de KLM De-Icing, en als kers op de 100-jarige verjaardagstaart, een demonstratie van de brandweer op het oefentoestel ‘FireFly’.

Yannick Vos, organisator van het evenement namens Schiphol Group, kijkt terug op een tevreden evenement. ‘We hebben 10.000 buren over de vloer, en het is echt hoe een verjaardagsfeestje hoort te zijn! Iedereen is blij, iedereen is gelukkig en je ziet eigenlijk alleen maar vrolijke gezichten.’

Foto’s en video: KaWijKo Media