Uithoornse schilder genomineerd voor Van Lanschot Kunstprijs 2016

Het schilderij ‘Power’ van de Uithoornse schilder Geert Ouwerkerk is genomineerd voor de Van Lanschot Kunstprijs 2016. De Van Lanschot Kunstprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een hedendaagse kunstenaar die in zijn of haar werk het beste de huidige tijdsgeest weet vast te leggen voor latere generaties. Van de 520 inzendingen zijn tien kunstwerken genomineerd. Een vijfkoppige jury – waaronder Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum en trendwatcher Adjiedj Bakas – kiest volgende maand de winnaar.

Geert Ouwerkerk (1948) is werkzaam geweest als architect in Nederland, Kenia en Nicaragua en als tekenleraar in Bolivia. Over zijn schilderij Power:
‘Wij leven in een tijdperk van: onzekerheid – terreurdreiging – angst – polarisatie – extremisme en opkomend nationalisme. De roep om zekerheid wordt vormgegeven door populisten die geen tegenspraak dulden. Er is weinig tot geen aandacht voor wijze genuanceerde denkers en/of voor de eventuele slachtoffers. De compositie van het schilderij geeft de thematiek van de tijdgeest weer: de populist, het slachtoffer en de wijze genuanceerde denker (letterlijk en figuurlijk op de achtergrond).’

In 2015 introduceerde Van Lanschot een nieuwe Nederlandse kunstprijs, omdat zij vindt dat we zuinig moeten zijn op onze kunst en onze culturele historie. ‘Zeker in deze tijd, waarin informatie digitaal en dus ‘ontastbaar is’, is het van groot belang te herkennen wat bewaard moet blijven.’
De prijs geeft de winnende kunstenaar een uniek podium in de Nederlandse kunstmarkt en een expositie van het werk is hier onderdeel van.
Tot 1 oktober kunt u stemmen op een van de genomineerden voor de Van Lanschot Kunstprijs 2016. Uit de top vier kiest de jury vervolgens de winnaar.

Meer informatie: www.vanlanschot.nl/kunstprijs-2016