Beker: Sporting Martinus – Ajax

Sporting Martinus heeft zaterdagavond Ajax (zat. 2) verslagen in de eerste K.O-ronde van het bekertoernooi. De Martinianen wonnen op het eigen Stadion Overburg met 2-1 van de Amsterdamsche ploeg, welke uitkomt in de reserve hoofdklasse.

Sporting Martinus was op eigen veld voor rust de betere ploeg binnen de lijnen. Voor een kleine 200 supporters speelde het met passie en strijd en knokte het voor elke meter. Daarbij voetbalde de ploeg van trainer Ron Gerlof, die het zonder zijn vaste aanvaller Ralph Jurka moest stellen wegens een hamstringblessure, ook nog eens uitstekend. Het resulteerde binnen tien minuten in een grote kans voor Niek Koning, maar zijn inzet werd door de goalie van Ajax knap gered. Amper vijf minuten later was het wel raak voor Koning; een wippertje over de doelman heen kan door de verdedigers van Ajax niet meer van de lijn worden gehaald en beland via de onderkant van de lat in de touwen: 1-0. Nog voor rust verdubbeld Sporting Martinus de score als Joel Cornwall uit een schitterende vrije trap de 2-0 binnen schiet. 

Na de thee, zonder de geblesseerd geraakte Diego Tomas en David Soesan, maar met de invallers Ivo Bary en Paco Mensch binnen de lijnen, beginnen de bezoekers fel en staat Sporting Martinus onder druk. Ajax komt in die periode dan ook terecht tot scoren na een mooie en soepel lopende aanval; doelman Niels Wutrich is kansloos. Na de treffer herpakt Sporting Martinus zich en zien we een gelijk opgaande tweede helft. Een tweede helft waarin Ajax halverwege met tien man verder moet na 2 gele kaarten voor de Ajacied met rugnummer 8. Ook Sporting Martinus zou het duel niet met elf man eindigen; Raymon Wismeijer pakt – discutabel- direct rood na een overtreding. Geel had beter gepast, maar de arbiter, die in totaal 7 gele kaarten gaf, trok het rode karton. In de slotfase zette Ajax nog enkele malen aan, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

Sporting Martinus plaats zich zodoende voor de tweede ronde. De loting hiervoor moet nog volgen.

Verslag & Foto’s: Alex van Elven