Burgemeester verlegen na nominatie World Mayor

De Amstelveense burgemeester Mirjam van ’t Veld is genomineerd voor de titel van World Mayor 2016. In een verklaring reageert Van ’t Veld verlegen. Zeker omdat ook de burgemeester van Aleppo is genomineerd. Hieronder de volledige verklaring van onze burgemeester.

Deze week is de shortlist bekend geworden van de World Mayor Prize 2016. Ik ben een van de vijftien genomineerde burgemeesters.

Toen ik eerder dit jaar hoorde dat ik was genomineerd voor deze prijs was ik ontzettend verrast. Ik vond het onbeschrijfelijk eervol. Vooral omdat het dit jaar in het bijzonder gaat om burgemeesters die zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van nieuwkomers in hun gemeente. Ik heb de nominatie gevoeld als steun in de rug voor onze inspanningen in Amstelveen om vluchtelingen humaan en met oog voor de omgeving op te vangen. En als waardering voor alle Nederlandse gemeenten, die dat ook naar vermogen hebben gedaan en nog steeds doen.

Aan de andere kant werd ik er verlegen van. Ik heb als burgemeester mijn verantwoordelijkheid genomen vanuit de diepste overtuiging dat het onze plicht is om mensen uit oorlogsgebieden een (tijdelijke) veilige haven te bieden. Dat deed ik niet in mijn eentje, maar samen met het college van B&W, de gemeenteraad en vele Amstelveners die deze overtuiging delen. Maakt mij dat nu een wereldburgemeester, dat ik een klein steentje bijdraag aan een gemeenschap waarin wij samen leven en naar een ander omzien?

Met de bekendmaking nu van de shortlist overheerst bij mij het gevoel van verlegenheid. Wat mij namelijk diep heeft geraakt is de nominatie van de burgemeester van Aleppo, Syrië. Je zult maar burgemeester zijn van een verwoeste stad, symbool van ondraaglijk leed en een uitzichtloze toekomst. Hoe kan ik Amstelveen met Aleppo vergelijken? Hoe kan ik mijn bijdrage vergelijken met die van burgemeesters in gebieden met oorlog, pijn en ellende? Het is onmogelijk. Daarom zijn al die burgemeesters, die onder dergelijke vreselijke omstandigheden een lichtpuntje voor hun inwoners zijn, wat mij betreft de werkelijke World Mayors.

De nominatie door de City Mayors Foundation en de aanbevelingen van Amstelveners, van collega’s en relaties, van de minister van Binnenlandse Zaken, de fractievoorzitter van het CDA, de CdK van de provincie Noord-Holland en de voorzitter van de VNG zijn voor mij een stimulans en inspiratie om door te gaan met het bevorderen van tolerantie en respect. Ik sta volledig achter de uitgangspunten van de Code of Ethics for local government. Het zijn essentiele teksten. Maar ook het kleine gebaar, juist het kleine gebaar, vind ik, is van waarde en kan voor iemand net het verschil maken. Met gedrevenheid en passie zal ik mij blijvend inspannen voor een samenleving waarin iedereen meetelt en mee kan doen.