Cabinepersoneel KLM voert zondag werkonderbrekingen op

Het cabinepersoneel van KLM gaat zondag de acties verder uitbouwen door de werkonderbrekingen op te voeren van 10 naar 20 minuten. Vanaf zondag wordt er tevens een cabinelid geschrapt (-1 CA) op 40 procent van de lange afstand vluchten.

Inmiddels zijn er drie dagen voorbij gegaan met werkonderbrekingen door meer dan de helft van het cabinekorps. Volgens Ingrid Brama van cabinebond VNC trekt het KLM management zich niets aan van de onvrede en onrust die er heerst naar aanleiding van hun “dictatoriale beleid.”

Videoboodschap
De directie van de maatschappij heeft door middel van een videoboodschap van COO René de Groot aan het cabinepersoneel aangegeven dat de directie het signaal van de bonden heeft opgepakt en om tafel wil om te praten over andere mogelijkheden dan de -1 CA. Hij kan het besluit echter niet direct terugdraaien, omdat dan zondag een deel van de vluchten niet op tijd vertrekt.

Volgens de Groot wordt 2016 een goed jaar voor KLM, toch is de noodzaak om in de vloot te investeren zo groot dat door moet worden gegaan met kosten besparen.

De Groot geeft zelf ook aan de -1 CA situatie als onwenselijk te zien, maar dat het de enige maatregel is die hij kan uitvoeren waarbij hij niet in overleg met de cabinebonden hoeft. De bonden op hun beurt willen niet met de directie om tafel als niet eerst een lopend pensioen probleem wordt opgelost. De bonden menen dat KLM 50 miljoen euro in haar zak heeft gestoken wat pensioengeld van de stewards en stewardessen is. De Groot ontkent dit in zijn videoboodschap. Wel is er iets aan de hand met de pensioenen en dat wil hij in gesprek met de bonden nu oplossen.

De werkonderbreking van 20 minuten gaan zondag direct in na de cabin crew briefing voor iedere vlucht van KLM die vanaf Schiphol vertrekt op zondag 30 oktober tussen 05.00 en 23.00 uur.

Bron: Zakenreisnieuws.nl