Column: DJ Marty

Amsterdam mag dan zijn Amsterdam Dance Event hebben, Amstelveen heeft de beste dj: Martin Garrix, de internationale naam voor Martijn Garritsen.

DJ is een typische tak van muziek die goed gebrouwen wordt in de suburbs, grote namen vinden vrijwel altijd hun wortels in de kleinere plaatsen.

Zo ook ‘onze’ Martijn, hij ging hier naar de lagere school, het KKC en speelde onder andere met mijn oudste zoon bij Sporting Martinus, waar hij niet opviel als stugge verdediger. Wat wel opviel was dat hij naast het voetbal een hobby had die een grote vorm zou kunnen nemen. Als hij een podium zou hebben, buiten de plaatselijke school…

Dat podium zou komen, en wel al op jonge leeftijd. Daar zit misschien wel het grappigste en interessantste stuk van zijn carrière. Want bij een behoefte aan een groter podium huurde hij op jonge leeftijd poppodium P60 en organiseerde hij een feest voor een leeftijdsgroep, te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken, net boven de vermaarde FrisFeesten zeg maar.

Hier kon hij dan zijn kunsten vertonen, en kwam ook in contact met, in die tijd, grotere namen dan DJ Marty (graffiti’s nog hier en daar te vinden in tunnels onder de A9). Speakerz bestaat nog steeds en draagt deze mooie herritage, maar nu zonder de oprichter.

Inmiddels kent de wereld hem als Martin Garrix, vriend van Justin Bieber en nu dus beste dj ter wereld. Het is hem gegund. En de titel self-made geldt misschien voor iedere dj, maar voor onze ‘Martijn’ net even meer…

Jon-patrick Terleth

Mail: jonpatrick@rtva.nl