Donorregistraties Amstelveen lopen achter op buurgemeenten  

Amstelveen doet het in vergelijking met onze buurgemeenten niet best op het gebied van donorregistraties. Dit blijkt uit cijfers van orgaandonatie.nu. Slechts 37,29 procent van de Amstelveners staat ingeschreven in het donorregister. Daarvan heeft 60,44 het vinkje JA achter de naam staan. Onze buren in Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel scoren allemaal beter. Op het ogenblik staan landelijk ongeveer duizend mensen op de wachtlijst voor een donor.

Ouder-Amstel scoort in onze regio het best. 40,52 procent van de bevolking staat ingeschreven en 63,09 procent zegt ook daadwerkelijk JA. In Uithoorn is precies 40 procent ingeschreven. In deze gemeente is het aantal JA-registraties 61,12 procent. Van de Aalsmeerse bevolking heeft 39,71 procent zich ingeschreven en daarvan heeft 60,69 procent daadwerkelijk ja gezegd.

Naast dat er JA kan worden gezegd bij een registratie heeft men ook de keuze om nee te zeggen, de familie te laten beslissen of een door de ingeschrevene een persoon te laten kiezen.

Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept wellicht bij veel Nederlanders vragen op of registreren nog wel nodig is. Echter, zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem. Het blijft dus voor ruim duizend mensen die nu op de wachtlijst staan, van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen hun keuze vastleggen.