Lezing over boek De zussen Van Gogh

In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein op vrijdag 21 oktober een avond rondom het boek De zussen Van Gogh, geschreven door kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Maartje Willems.

De zussen Van Gogh vertelt het unieke levensverhaal van de drie zussen Van Gogh tegen de achtergrond van een roerige periode in de geschiedenis, gebaseerd op de door hen zelf geschreven brieven en andere (familie-) documenten.
Het gezin Van Gogh telde zes kinderen, van wie Vincent en Theo al vroeg een brede waardering genoten. Maar hoe verging het de andere kinderen uit het gezin? Auteur en kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden haalt de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers en schetst, vaak in hun eigen woorden, een fascinerend beeld van de (jonge) dames en de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle.

Het verhaal van Anna, Lies en Wil is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, ‘impressionist’ nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen. Willem-Jan Verlinden brengt de aspiraties en dromen van de zussen, maar ook hun teleurstellingen en verdriet prachtig in beeld. De zussen Van Gogh geeft op basis van hun onderlinge, niet eerder bestudeerde correspondentie een unieke inkijk in de bewogen levens van de zussen.

Toegang €7,50, aanmelden gewenst via venstra.nl of via de winkel. De lezing begint om 19:30.