Lijn 5 in zomer 2018 niet meer naar Centraal Station

Amstelveners die graag lijn 5 nemen naar het Centraal Station zullen vanaf de zomer van 2018 moeten overstappen. Eerder was er in de Amstelveense raad onvrede over de plannen, maar wethouder Jeroen Brandes legt zich uiteindelijk neer bij het besluit van het GVB. “Voor de Amstelveners betekent een nieuw eindpunt van lijn 5 dat er nu een directe verbinding naar Concertgebouw en Leidseplein blijft en dat lijn 5 dan verder rijdt naar de Jordaan en het Westerpark (huidige eindpunt tramlijn 10),” aldus Brandes.

Hij vervolgt: “Het blijk dat amper 7 procent van de reizigers die in Amstelveen opstappen, enige extra reistijd ondervindt als de bestemming Leidsestraat of Koningsplein is. Verdere bestemmingen richting Centraal Station worden met een overstap op de N/Z lijn op station Amsterdam Zuid (zo’n 15% van de instappers) sneller bereikbaar. Het merendeel van de Amstelveners reist naar Amsterdam-Zuid of stapt uit bij het Leidseplein. Voor de volledigheid wil ik hierbij vermelden dat dit pas geldt in de eindsituatie, als alle werkzaamheden rond de Zuidas zijn afgerond. Om de overstap in de tijdelijke situatie zo comfortabel en snel mogelijk te maken, moet nog hard worden gewerkt aan acceptabele oplossingen. Daar zal ik me hard voor blijven maken.”