Wijk Waardhuizen bestaat deze maand 40 jaar

Deze maand bestaat de wijk Waardhuizen op de kop af veertig jaar. In oktober 1976 reikte wethouder Piet Heemskerk de eerste sleutels uit aan de bewoners van Waardhuizen. De naam Waardhuizen is ontleend aan een boerderij aan de Amstel, ter hoogte van deze wijk. Rob de Werker is bewoner van het eerste uur en deelt graag zijn herinnering.

In november 1976, bijna 40 jaar geleden dus, ben ik met mijn ouders, mijn broer en zus in Waardhuizen komen wonen. Punter eerste hofje links. In een eengezinswoning: wat waren we er blij mee. De familie had twee jaar daarvoor gezinsuitbreiding gehad, dus een grotere woning was wel zo handig.

Er stonden nog niet veel huizen. De eerste tijd, ik denk een maand of twee, konden we alleen naar binnen via planken. Pas later kwam er een supermarkt bij; Streefland. Een noodwinkeltje waar de nodige boodschappen gedaan konden worden. De bussen (65, 66, 67) stopten nog bij de Seine-flat, dat was de eindhalte.

Een klein weggetje ging naar de nieuwe wijk. Bouwwerkzaamheden waren er overal. Waar nu de Logger-flats staan, daar waren drukke werkzaamheden aan de gang.  Dus waren wij daar dagelijks te vinden, na school. Struinen op een werkplaats, mocht niet maar toch…

Even verder op, gewoon nog groen. Er wordt nog niet gebouwd. Vijf jaar later: op 29 november 1981 ga ik een pilsje halen bij het Ontmoetingscentrum De Meent, dat net open is. Er zouden er nog vele pilsjes volgen…

Op 6 september 1983 heb ik voor het eerst een afspraak met Lex Colombijn, de eerste coördinator van De Meent om te kijken of ik wat kon doen. Eerst maar is wat muziek-avonden, zelf spelen. Ik had een gitaar, maar dat bleek niet mijn ding. Wat wel mijn ding blijkt te zijn is een opleiding volgen als cultureel werker (toen nog met een K). Tot zover een kleine herinnering aan bijna 40 jaar geleden.

Rob de Werker

Foto: amstelveenweb.com