Alzheimer Café Amstelveen: Zingeving en dementie

Alzheimer Café Amstelveen organiseert op donderdag 24 november een informatieavond over zingeving en dementie. Te gast is Wouter van den Braak, een geestelijk verzorger verbonden aan Brentano. De gespreksleider die avond is Job van Amerongen.

Ouderen verkeren in de laatste fase van hun leven. Ze kijken terug op hun leven en zijn bezig met herinneringen. Veel ouderen houden zich bezig met de vraag of zij hun leven goed hebben geleefd, de zin van het  leven en hoe zij de resterende tijd willen doorbrengen. Bij ouderen die geestelijk of fysiek achteruit gaan geldt dit des te sterker. Thema’s zoals verandering, verlies, rouw, ziekte, identiteit, verhuizing en loslaten krijgen een andere betekenis en spelen een grotere rol. Maar ook acceptatie, aanpassing, tevredenheid en rust kunnen meer naar voren komen. Al dit soort thema’s en vragen hebben te maken met zingeving.

Ook religie en/of spiritualiteit kunnen (weer) een grote rol gaan spelen. Herkenning en erkenning van deze thema’s, vragen, de emoties en de behoeften die daarbij horen, is erg belangrijk.Door mensen met dementie de ruimte te geven met deze vragen bezig te zijn en zich te uiten, kan men de kwaliteit van leven sterk vergroten. Wouter van den Braak belicht aan de hand van zijn werkervaringen de hierboven genoemde thema’s.

Meer informatie: inlichtingenac@gmail.com  

Donderdag 24 november 2016. Locatie: Woonzorgcentrum De Luwte van Zonnehuisgroep Amstelland, Wimbledonpark 361, 1185 XJ Amstelveen.
Aanvang 19.30 uur, einde 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. U hoeft zich niet van te voren aan te melden, u kunt gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.