Amstelveense Claudia maakt kans op ‘Het Beste Zorgidee 2016’

Veel mensen hebben moeite met de vaak ingewikkelde pillenstrips. Wijkverpleegkundige Claudia Muntenaar (40) vindt dat dit anders kan en bedacht een simpele oplossing. Haar idee is volgens een jury zo goed dat ze in de finale van ‘Het Beste Zorgidee 2016’ staat.

Bijna alle patiënten van Claudia Muntenaar moeten dagelijks een aantal pillen slikken, vaak zelfs meerdere keren per dag. Sommige patiënten kunnen dat zelf, maar anderen hebben hier hulp bij nodig. Het is namelijk niet altijd makkelijk.

De pillen worden aangeleverd in zogenoemde Baxterrollen. Dat zijn lange strips met pillen in zakjes waarop vaak veel ingewikkelde informatie staat. Veel patiënten kunnen de aanwijzingen op deze zakjes niet goed lezen, want de lettertjes zijn klein. Ze weten dan niet welke pil ze wanneer moeten slikken en hoeveel. Dat kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen.

Elke dag een eigen kleur
‘Dat moet simpeler kunnen’, dacht Claudia. Ze ontwierp een systeem met gekleurde zakjes: “Voor elke dag een andere kleur. Daarop staat met grote letters alleen de dag en het tijdstip van inname vermeld. Zo ziet iedereen makkelijk of het de goede pil is op het juiste moment”, legt ze trots uit.

Het is een simpel idee maar de voordelen zijn groot. “Het vergroot de zelfredzaamheid van de mensen”, licht Claudia toe. “Mensen die zelf de pillen innemen maken nu minder snel fouten. De mensen die afhankelijk zijn van de thuiszorg kunnen nu makkelijker zelf de pillen toedienen en hoeven niet langer te wachten tot de thuiszorg langskomt.”

Als jij wil dat Claudia wint, dan kun je via deze link op haar stemmen. Op 9 november wordt Het Beste Zorgidee 2016 bekend gemaakt.

Via onze mediapartner NH (Robbert Bianchi)