Amstelvener schrijft open brief aan Sylvana Simons

Amstelvener en journalist Nol de Vries maakt zich zorgen over de polarisering in Nederland. Net zoals Sylvana Simons. Echter vindt De Vries dat Simons niet consistent is in haar aanpak. Want Simons vergeet volgens De Vries een belangrijke groep die ook dagelijks geconfronteerd wordt met discriminatie. “De LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) bijvoorbeeld,” zegt De Vries. RTVA sprak met de journalist.

Beste Sylvana Simons,
Ik wil u even een hart onder de riem steken en adviseren dat u zich niet druk moet maken om uitspraken van Johan Derksen. Ik heb die man nog nooit iets zinnigs horen zeggen. Sterker nog, bij hem heb ik altijd het idee: er brandt wel licht, maar er is niemand thuis.

En nu ik toch bezig ben, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken u en uw collega’s van DENK aan te spreken, want ik heb wat prangende vragen. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat het empathisch vermogen van u en de andere partijleden zeer beperkt is en uw strijd tegen discriminatie en racisme alleen het eigen belang dient met als motto ‘eigen volk eerst’.

Want:
Waarom horen we u en de leden van DENK niet over de discriminatie van homoseksuelen en lesbiennes, die voornamelijk door getinte Noord-Afrikanen en moslims uit andere landen hier worden weggetreiterd, bespuwd, beledigd en soms zelfs mishandeld.

Waarom horen we u en de leden van DENK niet over de racistische uitlatingen van getinte Noord-Afrikanen en moslims richting het joodse volk, die zodanig bedreigend zijn dat joodse instellingen moeten worden bewaakt en beschermd.

Waarom horen we u als vrouw en de leden van DENK niet als vrouwen door bepaalde groeperingen worden betast, seksueel bejegend en gezien als gebruiksvoorwerp omdat hun cultuur vrouwen als minderwaardig beschouwd.

Waarom horen we u en de leden van DENK met een Turkse achtergrond niet over het misbruik van kinderen van Syrische vluchtelingen in Turkije. Moderne slavernij, die door de Turkse regering en de volledig misplaatst bejubelde Erdogan – tenslotte wordt het door Turkse bedrijven op Turks grondgebied bedreven – wordt toegestaan.

En mogen we verwachten dat als uw partij DENK straks enkele zetels in de Tweede Kamer heeft, uw werk gaat maken van de handelswijze van sommige ambassades van Afrikaanse landen, waar personeel als moderne slaven wordt behandeld en soms zelfs sprake is van mensenhandel

Of:
Discrimineert uw partij leden van de LGBT-groep omdat het lot van deze mensen u geen reet interesseert (mocht uw beperkte geest het niet bevatten, met LGBT worden homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen onder één noemer gezet). 

Is DENK inderdaad zo antisemitisch (en dus racistisch) dat ze de holocaust toejuicht.

Is het 12 uur per dag aan het werk zetten van minderjarige Syrische vluchtelingen in uw ogen geen slavernij maar een humanistische vorm van vluchtelingenhulp.

En is het gebruik van personeelsleden als slaven minder erg als het door ‘eigen volk’ gebeurt

Eens:
Discriminatie en racisme moeten worden aangepakt, maar als u en de leden van DENK het Nederlandse volk een spiegel voorhouden, poets dan de doffe plekken weg. Dan kunnen de Nederlanders met een getint Noord-Afrikaans uiterlijk, Nederlandse moslims en de gekleurde Nederlander – tenslotte zijn we volgens u en de overige leden van DENK allemaal Nederlander en gelijk – ook een blik werpen in diezelfde spiegel en in sommige gevallen ook de hand eens in eigen boezem steken.

Ik maak me zorgen over de polarisering in Nederland, die door u en een partij als DENK in de hand wordt gewerkt.

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Nol de Vries

Foto: screenshot Pauw