Annakerk heeft na jaren weer een kerkklok

Na bijna vier jaar zonder kerkklok is er vandaag weer een klok teruggeplaatst in de Annakerk aan de Amsterdamseweg. Rijkswaterstaat, de huidige eigenaar van het monumentale gebouw, gaf Royal Eijsbouts de opdracht om de nieuwe klok in te hangen. De klok weegt ongeveer 300 kg en wordt mechanisch op de hele uren met één slag geluid tussen 07:00 en 19:00 uur.

In januari 2013 werden de originele klokken door het bestuur van de RK Parochie van de Heilige Anna, de toenmalige eigenaar, ondanks de in die tijd aangevraagde monumentale status verwijderd. Deze klokken luiden nu in Roemenië. Met een dwangbevel is voorkomen dat ook de glas in loodramen uit het gebouw werden gehaald. De nieuwe klok is gegoten in 1965 en afkomstig van de voormalige kerk “De Hoeksteen” uit Soesterberg.

Wethouder Vastgoed Herbert Raat (VVD): ‘De Annakerk is een herkenningspunt voor Amstelveen. Wat er een paar jaar geleden is gebeurd was een verlies voor Amstelveen. Het is een goede zaak dat Rijkswaterstaat voor een nieuwe klok heeft gezorgd. Met name dank aan Kees Abrahamse, Omgevingsmanager A9 Amstelveen bij Rijkswaterstaat, dat hij zijn nek hiervoor heeft uitgestoken.’

Daarnaast wordt momenteel gekeken naar een Amstelveense invulling voor tijdelijk gebruik van de kerk. Hierbij kan worden gedacht aan een maatschappelijke of ontmoetingsfunctie.