‘Betere samenwerking in aanpak hennepplantages noodzakelijk’

Hennepteelt is landelijk en ook in Amstelveen een probleem. Dit jaar heeft de gemeente samen met de politie al 32 hennepplantages in woningen en bedrijfspanden aangetroffen, ontmanteld en gesloten. Daarnaast zijn er 37 personen aangehouden die werden verdacht van handel in drugs. Naast de samenwerking met politie en justitie is het noodzakelijk deze uit te breiden richting verhuurders en makelaars om te zorgen dat de screening van nieuwe huurders wordt verbeterd.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Voor een effectieve aanpak van hennepplantages is het belangrijk dat wij als gemeente intensief samenwerken met partijen die het ook aangaat zoals de politie, justitie, Liander en Eigen Haard om illegaal en crimineel gebruik van panden tegen te gaan. Ook de hulp van inwoners is belangrijk. Wanneer u iets verdacht ziet of ruikt, meldt het dan aan de politie. Daarnaast is een goede screening van groot belang. En daar schort het helaas nog weleens aan. Daarom ontvangen makelaars, verhuurders en woningbemiddelaars deze week een brief om hen daar opnieuw op te wijzen. We moeten er met elkaar bovenop blijven zitten, want de aantallen nemen nog steeds niet af!”

Hennepplantages zijn gevaarlijk
Naast het feit dat hennepteelt verboden is, is het ook gevaarlijk. Telers maken regelmatig eigen water- en elektriciteitsaansluitingen waardoor de kans op brand en lekkage groot is. Ook de naastgelegen panden kunnen schade oplopen. Verder is de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken in het geding, als panden voor deze criminele activiteiten worden gebruikt.

Goede screening
Verhuurders en woningbemiddelaars zijn verplicht hun huurders grondig te screenen en aandacht te hebben voor het dagelijks gebruik van uw woning. Wanneer zij hier nalatig in zijn, kunnen zij zelfs vervolgd worden. Toch gebeurt het nog te vaak dat de gemeente en politie te maken krijgen met huurders die niet wonen in de woning, maar een hennepplantage beheren in de woning.

Foto: Archief KaWijKo Media