Column: Kerstboomdilemma

De wintermaanden staan weer voor de deur, en al houd ik meer van warmte en zonlicht en is de goedheiligman voor mijn gevoel nog maar net in het land, verheug ik mij nu al op een kerstboom.

Elk jaar worstel ik met de keuze: een echte boom, of een kunstboom? Een echte boom ruikt lekker, en is mooier om naar te kijken dan een kunstboom. Het nadeel is dat een echte boom alleen maar gekweekt wordt om uiteindelijk gekapt te worden. Zo’n stervende boom in huis geeft mij toch niet helemaal een zalig gevoel. Langzaam maar zeker vallen ook de naalden uit, bezwijkt de top onder het gewicht van de piek en na een paar weken is het een hoopje ellende dat je het liefst zo snel mogelijk op de brandstapel wilt gooien. Uiteraard bestaan er ook bomen met kluit, die niet langzaam dood gaan in je woonkamer, maar behangen met lichtjes en slingers en snoepgoed, het redden tot het einde der tijden – mits goed verzorgd.

Ik heb er vaak voor gekozen maar ik heb er uiteindelijk maar één geplant na de feestdagen. Je kunt immers niet elk jaar een kerstboom in je tuin poten (ik heb nu niet eens een tuin) en om nu stiekem het Amsterdamse Bos in te lopen met een grote schop, is ook weer zo wat en ongetwijfeld niet eens toegestaan..Te veel gedoe dus.

Rest mij de kunstboom. ‘Niet van echt te onderscheiden‘- las ik ooit op het internet, en besloot tot aankoop over te gaan. Maar dat viel helaas vies tegen. De te perfecte vorm (geen boom is een gelijkzijdige driehoek) en het ontbreken van dennengeur gaf mij toch ook geen voldaan gevoel. Het was wel makkelijk hoor, zo’n nepboom: de kat was in tegenstelling tot voorgaande jaren totaal niet geïnteresseerd en ook van dennennaalden op de vloer had ik geen last. Ook voelde ik mij niet schuldig dat ik een prachtig boompje, al kerststol etend en glühwein drinkend, expres liet sterven. En toch weet ik dit jaar ook weer niet wat ik zal doen.

Als je zoals ik graag rekening houdt met het milieu, lijkt een kunstboom slechter te zijn dan een echte boom. Bij de productie en transport van een nepboom wordt er negen maal meer CO2 uitgestoten dan bij het kweken, transport en verbranding van een echte boom. Een kunstboom moet je dus minstens negen jaar houden, om het milieu evenveel te belasten. Het voordeel van een kunstboom is wel dat deze, eenmaal aangeschaft, niet elk jaar opnieuw met de auto gehaald hoeft te worden. Die uitstoot moet je dus nog optellen bij het transport van een echte boom.

Het beste lijkt dus: geen boom. Ook voor je portemonnee, want ik sta elk jaar versteld van de prijzen van kerstbomen. Het lijkt ook wel of ze steeds duurder worden. Een boom van veertig of vijftig euro is echt geen uitzondering meer, althans niet in Amstelveen. En dat is heel veel geld, helemaal als je bedenkt hoeveel mensen nog nooit na hebben hoeven denken over de keuze ‘echt of nep’, omdat er simpelweg niets te kiezen valt; omdat er geen ruimte is voor extraatjes.

Geen boom dus. Ik ben er uit.

Voor het milieu en uit solidariteit.

Hm.

 

(Of zal ik toch die nepperd maar weer uit de schuur halen?)

Leonie Ruiter
Twitter: @Lilaleoschrijft