Donkere Dagen Offensief politie nader belicht

Vanaf oktober vergroot de politie de aandacht voor dieven die de schemering en het duister gebruiken om ongezien in te breken. Zeker op het gebied van woninginbraken is in deze donkere dagen een flinke stijging te zien. Een van de oorzaken is dat de inbreker vanaf de schemering aan het einde van de middag al makkelijker kan zien of de bewoner thuis is of niet. Ook kan hij in het donker eenvoudiger ongezien wegkomen. Daarom zet de politie tot en met maart in op een daling van het aantal inbraken door middel van het zogenaamde Donkere Dagen Offensief (DDO).

Wat doet de politie tijdens het DDO offensief ?
Er wordt ’s avonds meer politie personeel ingezet. Deze agenten werken op straat zowel in uniform als in burger. Zij houden hun ogen en oren goed open om verdachte situaties te signaleren en schrikken met hun aanwezigheid dieven af.

De politie houdt gedurende het DDO meermalen een dynamische controle. Dit is een verkeerscontrole waarbij de hele auto en inzittenden binnenste buiten gekeerd worden. Hierbij hoopt zij mensen met verkeerde bedoelingen te ontdekken en daardoor criminele activiteiten te voorkomen.

Ook plaatst de politie tekstkarren aan de kant van de weg om passanten te attenderen op criminaliteit die mogelijk in hun omgeving gepleegd wordt.

Buiten bovenstaande activiteiten surveilleert zij extra in de wijken, geeft preventievoorlichting door middel van bijeenkomsten, spreekuren en via Social media (Facebook, Instagram en Whats. app. groepen).

Wat kunt u doen?
Veel bewoners gaan ’s morgens hun huis uit en denken er niet aan om lampen aan te sluiten op een tijdschakelaar. De politie adviseert u om zelf eens voor en achter uw woning te gaan staan als het donker is en “door de ogen van de inbreker” naar uw woning te kijken.
Niet alleen is er tijdens de donkere dagen een stijging van woninginbraken te zien, maar ook andere vormen van criminaliteit zoals diefstal uit auto, fietsendiefstal en de babbeltruc worden vaker gemeld.

De kans dat de politie criminelen in de boeien kan slaan neemt aanzienlijk toe als u meedoet. Wist u dat meer dan 80% van de aanhoudingen op heterdaad gedaan worden na melding van burgers?

U kent uw eigen woonomgeving het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken of neem een foto van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat criminelen gepakt kunnen worden neemt toe als u direct de politie meldt wanneer u verdachte zaken waarneemt. U kunt het volgende slachtoffer zijn. Zeker wanneer er onlangs in u buurt is ingebroken, is deze kans vele malen groter.

De politie wil burgers oproepen om verdachte situaties actief te melden. De wijkagenten, medewerkers Basisteam Amstelveen, zullen daarom het DDO – het actief melden via 112 – onder de aandacht van bewoners van hun buurten brengen.