Hans Knoop over De Zaak Menten bij boekhandel Venstra

Hans Knoop is 29 november te gast bij boekhandel Venstra. Aanleiding is zijn zojuist verschenen boek De Zaak Menten waarin hij het complete verhaal vertelt over het proces rond de miljonair en oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Voor Hans Knoop was de spraakmakende affaire die wereldnieuws werd, het breekpunt in zijn leven.

In juli 1976 kwam de Blaricumse miljonair Pieter Menten in opspraak toen hij zijn collectie kunstwerken liet veilen. Mogelijk betrof het roofkunst. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling door journalist Hans Knoop. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Hans Knoop en vertelt hem dat Menten in ’43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren.

Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Pieter Menten geeft zich niet zomaar gewonnen. Want na de oorlog zouden verschillende kabinetten hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Juist één dag vóórdat de rijksrecherche Menten wilde arresteren vlucht hij naar het buitenland. Hierop ontstond grote deining in de politiek en de hele Nederlandse samenleving. De zaak Menten wordt maandenlang voorpaginanieuws. Uiteindelijk wist Knoop hem op te sporen in een hotel in het Zwitserse Zürich. Hier werd Menten alsnog gearresteerd.

Hans Knoop is op 29 november bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein te gast. Hij geeft een lezing over zijn boek en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen in de jaren die volgden op het proces. De lezing start iets na 20 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren. Toegang gratis. Aanmelden via info@venstra.nl, 020 641 9880 of in de winkel.