Tribute to Wayne Shorter in Uithoorn

Onder de titel Eigenwijze-eigentijdse Jazz creaties vindt op zaterdag 3 december in Dans & Partycentrum Colijn in Uithoorn een optreden plaats van een kwartet met Simon Rigter, Marc Schenk, Karel Boehlee en Frans van Geest met hun Tribute to Wayne Shorter.

Saxofonist Wayne Shorter ( Newark, 1933) is te vergelijken met Ellington, Parker, Monk, Coltrane en Davis. Allen vernieuwers, componisten en improvisators van hedendaagse jazz, die ook blues, funk en rock invloeden betrokken in hun muziek. Shorter begon in New Jersey met een band ‘The Jazz Informers’ waar hij de bijnaam ‘The Newark Flash’ kreeg, door zijn bijzondere manier van interpretatie van de jazz stukken.

Na zijn geslaagde kunstopleiding begon hij zijn muziekstudie aan de NYU en gedurende de vier jaar van zijn opleiding speelde hij in de diverse New York jazzclubs o.a. Birdland zijn gigs. Drummer Max Roach vroeg hem om enkele nummers mee te spelen. In dezelfde Jamm speelden ook de drummers als Art Taylor en Art Blakey mee. Jimmy Smith kwam met zijn Hammond langs en Miles Davis was er een frequente gast en speler. Zo belandde hij in de wereld van de jazz celebs en raakte hij al snel geïnspireerd door de zich daar manifesterende fenomenen.

Het bijzondere van Wayne was zijn muzikale motivatie en inspiratie gebaseerd op een ruimtelijk inzicht; hetgeen blijkt uit zijn aanvankelijke opleiding in de kunst. Daarmee zijn in veel van zijn composities een vermenging van stijl, kleur en ruimtelijkheid te herkennen. Een sfeer die ruimte laat tot improvisaties en optimale manifestatie van de muzikanten. Vele Grammy onderscheidingen waren zijn deel en hij ontving zelfs het Eredoctoraat van het Berklee College of Music.

De muzikanten die deze Tribute aandurven zijn bekenden in de Nederlandse en in de internationale jazzwereld: Simon Rigter, tenor sax; Karel Boehlee, piano;  Frans van Geest, contrabas; en Marc Schenk, drums.

Zaterdag 3 december 20.00 tot 23.00 uur. Dans & Partycentrum Colijn: Industrieweg 20, Uithoorn.